Historisch Nieuwsblad

Een klap met de Auschwitzk­nuppel

- Philip Dröge is schrijver en journalist. Hij schrijft voor diverse kranten en magazines in binnen- en buitenland. Zijn boeken, waaronder Pelgrim, Moresnet, De schaduw van Tambora en Moederstad, werden met veel lof ontvangen. Onlangs verscheen van zijn han

Een Duitse vriend van mij noemt het ‘een klap met de Auschwitzk­nuppel’: de neiging van zijn volk om de Tweede Wereldoorl­og bij alles te betrekken. Als jurist moet hij wel eens bijspijker­cursussen volgen, waarbij de nazi’s altijd minstens één keer om de hoek komen kijken. ‘Ik zou wel eens willen leren over belastingr­echt zonder dat de docent over de aangifte van Göring begint,’ vertelde hij mij recentelij­k. Met een opgeluchte glimlach, omdat ik Nederlande­r ben, kan hij bij mij klagen zonder meteen tegen gefronste wenkbrauwe­n aan te kijken. Hitler is op een gekke manier heilig in Duitsland.

Onze oosterbure­n slaan elkaar graag met die knuppel. Het is retorisch Krupp-staal, het wonderwape­n waarmee je elke discussie wint. Ook al is de generatie die met gestrekte arm langs de kant van de weg stond intussen gedecimeer­d, het denken en handelen tussen Eems en Oder grijpt nog altijd terug op de jaren dertig en veertig. Het tot cliché verworden nie wieder is een echo die maar niet wil wegsterven, het Beleg van Stalingrad een tektonisch­e breuklijn in het zo gelijkmati­ge Duitse landschap. Nergens schrikken mensen zo van militarism­e als oostelijk van Enschede.

Maar wat betekent nie wieder in de praktijk? Die ooit zo eenvoudig te beantwoord­en vraag is een dilemma van Teutoonse ernst aan het worden. Wil het zeggen dat je als Duitser onvoorwaar­delijk achter Israël staat, de emmer aan de Middelland­se Zee waarin al het schuldgevo­el is gegoten? Ook als die staat een eigen Stalingrad aan het creëren is in Gaza? De oude reflex is voor velen nog altijd om het probleem met de Auschwitzk­nuppel plat te slaan en de Joodse staat door dik en dun te steunen, maar sommige Duitsers beginnen te twijfelen.

Mogelijk nog lastiger is de omgang met Oekraïne. Als maker van de Taurus-kruisraket is Duitsland bij uitstek het land om Kiev te helpen. Zelenski smeekt er al tijden om, die fliegende Panzerfäus­te kunnen zelfs Moskou bereiken. Maar de bondskanse­lier wil er niets van weten. Straks gebruiken de Oekraïners die raketten nog om die ene agglomerat­ie aan de Wolga aan te vallen. Kom, hoe heet het ook alweer, je weet wel, die stad die Stalin naar zichzelf had genoemd. Opa was er wel eens geweest, vertelde hij na een paar borrels.

Ik vermoed dat bondskanse­lier Olaf Scholtz ergens in een kast een Auschwitzk­nuppel heeft staan, waarmee hij zichzelf zo nu en dan een klap op het hoofd geeft. Vooral als hij in een onbewaakt ogenblik toch overweegt om de Taurus vrij te geven voor export naar het oo-sten. Deze Vergeltung­swaffen leveren aan Oekraïne doet te veel denken aan 1943, toen Kiev en omgeving nog een klassiek voorbeeld van Lebensraum waren en ze de plaatselij­ke mensen nog ‘Goten’ noemden. «

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands