Historisch Nieuwsblad

Een land van bevrijde slaven

Landgoed Depok op West-java was een autonoom gebied, dat werd bestuurd door vrijgemaak­te slaven. Jan-karel Kwisthout vertelt het fascineren­de verhaal, dat helaas wat wijdlopig is opgeschrev­en.

- - Rob Hartmans

De stichter van Depok, Cornelis Chastelein, kwam uit een familie van welvarende kooplieden. Zijn vader was bestuurder van zowel de VOC als de WIC en stierf toen Cornelis zeven jaar was. Tien jaar later vertrok Cornelis met zijn twee zusters naar Indië, waar ook hij in dienst van de VOC trad. Hij maakte er vlot carrière en werd een van de twaalf leden van de Raad van Indië, het bestuursli­chaam dat samen met de gouverneur-generaal de Hoge Regering in Indië vormde.

Hij vergaarde een fortuin en kocht ten zuiden van Batavia drie landgoeder­en, die hij door zijn slaven tot ontwikkeli­ng liet brengen door er onder meer koffie en peper te verbouwen. Principiël­e bezwaren tegen het koloniale bewind en de slavernij had hij niet, maar niettemin had hij de nodige kritiek op de VOC. Zo vond hij dat Indië niet louter als wingewest mocht dienen en dat de lokale bevolking moest worden beschermd tegen de inlandse vorsten. Hij bepleitte zelfs een beperkte mate van autonomie op lokaal niveau. Op zeker moment nam hij ontslag, al zou hij in 1705 weer voor de VOC gaan werken. Chastelein liet twee van zijn landgoeder­en na aan zijn wettige en buitenecht­elijke kinderen. Na zijn overlijden bleek dat hij zijn 200 slaven de vrijheid schonk en dat zij bovendien ‘ten eeuwige dage, offte voor altijt’ collectief eigenaar van het landgoed Depok werden. Ook had hij bepaald hoe het bestuur van deze autonome gemeenscha­p geregeld moest worden. De VOC was hier mordicus tegen en de Raad van Indië bepaalde dat Cornelis’ zoon Anthony eigenaar en bestuurder werd, terwijl de vrijgemaak­te slaven het ‘altijt duurend’ vruchtgebr­uik van Depok kregen.

Toen enkele nazaten van Chastelein in 1844 het volledige eigendom van Depok eisten, vernietigd­e het Hooggerech­tshof het besluit van de VOC en kregen de nakomeling­en van de vrijgemaak­te slaven het collectiev­e eigendom en hun autonomie weer terug. Pas in 1952 zou de Republiek Indonesië een einde maken aan het Particulie­re Land Depok, dat bijna tweeënhalv­e eeuw een vreemde eend in de koloniale bijt was geweest.

 ?? ?? Sinterklaa­s bezoekt een school in Depok, 1939.
Drie eeuwen Depok. De erfenis van Cornelis Chastelein (1657-1714) aan zijn vrijgemaak­te christensl­aven
Sinterklaa­s bezoekt een school in Depok, 1939. Drie eeuwen Depok. De erfenis van Cornelis Chastelein (1657-1714) aan zijn vrijgemaak­te christensl­aven
 ?? ?? Jan-karel Kwisthout 425 p. Verloren, € 45,
Jan-karel Kwisthout 425 p. Verloren, € 45,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands