iCreate (Netherlands)

Samsung Galaxy S8

De Galaxy S8+ van Samsung zit boordevol smaakmaken­de nieuwe snufjes. Dit zijn de wijze lessen die Apple uit de grootste concurrent van de iPhone kan trekken.

-

S amsung is de grootste concurrent van Apple in de smartphone-markt. In deze tweestrijd schroomt Samsung niet om de pijlen nadrukkeli­jk op Apple te richten. In commercial­s wordt de iPhone op de hak genomen en toen het Koreaanse bedrijf er vorig jaar lucht van kreeg dat de iPhone 7 geen grote update zou gaan worden, zag het de kans schoon om Apple voor eens en altijd op achterstan­d te zetten. Dat plan mislukte; de Galaxy Note 7 was niet goed genoeg getest, vloog spontaan in brand en Samsung moest alle telefoons terugroepe­n. Nu is er de opvolger: de Galaxy S8 moet het blazoen weer oppoetsen. En we moeten toegeven: het is een mooi toestel met interessan­te nieuwe functies. Maar Samsung wil nieuwighed­en nog wel eens overhaast introducer­en. Wij testen de grootste variant, de S8+, en kijken wat Apple voor de iPhone 8 van zijn grootste concurrent kan leren.

Display

De grootste eyecatcher, letterlijk, van de S8+ is het beeldscher­m. Dit is een Amoled- display met een hogere resolutie dan de IPS-schermen van de iPhones. Het beeld is scherper en spat van het scherm af. Het design van het display is echter wat het meest opvalt. Dit vult bijna de gehele voorkant van het apparaat: boven en onder is maar 8 mm ruimte. De S8+ is slechts 1,3 mm langer dan de 7 Plus, maar toch is de diameter van het touchscree­n liefst 18 mm groter (S8+: 6,2 inch, 7 Plus: 5,5 inch). Op dit vlak loopt Apple dus achter, maar alles wijst erop dat de iPhone 8 deze achterstan­d gaat inlopen – sterker nog, dat de iPhone zelfs boven en onder geen randjes meer krijgt. Volgens de geruchten krijgt Apple’s toestel een OlED- scherm van 5,8 inch, groter dan de 7 Plus dus, in een behuizing van het formaat van de iPhone 7. Het is het beste van twee werelden wat ons betreft, want een groot scherm is geweldig, maar niet iedereen zit te wachten op zo’n groot apparaat.

Aan de zijkanten van de S8 krult het scherm om het toestel. Dit heeft geen functionel­e waarde, maar is vooral heel mooi. Dat mag Apple dus gerust ook doen.

Vingerafdr­ukscanner

Door het grote scherm is er geen ruimte meer voor de thuisknop. Op de vertrouwde plek heeft Samsung een software-knop en dat is een prima alternatie­f. Het enige nadeel van het verdwijnen van de fysieke knop, is dat er geen plaats meer is voor de vingerafdr­ukscanner. Ook Apple worstelt met dit probleem, getuige de vele patenten waarin Apple de scanner in het beeldscher­m verwerkt. Het schijnt echter ingewikkel­d te zijn om zulke schermen in grote massa’s te produceren. Daarom heeft Samsung de vingerafdr­ukscanner op de achterkant van het toestel geplaatst.

Als je een smartphone met één hand oppakt, dan bevindt je wijsvinger zich vaak al op de achterkant – ongeveer in het midden. Dit zou dus de logische plek zijn voor zo’n scanner. Helaas bevindt op de S8+ de scanner zich hoog op de achterkant, iets bij het midden vandaan. Je moet je grip aanpassen om hem te bereiken, als linkshandi­ge al helemaal. Vervolgens is de scanner op de tast moeilijk te vinden. De camera is goed voelbaar, maar het scan-vakje daarnaast veel minder. Zodoende moet je vaak op de achterkant spieken én heb je altijd vingervlek­ken op je camera zitten.

Toen Apple Touch ID invoerde, maakte dat het inloggen sneller én veiliger dan de cijfercode. Verhuist de scanner naar de achterkant, dan wordt dit proces juist weer omslachtig­er. Het belangrijk­ste bezwaar is dat je de telefoon altijd op moet pakken om hem te ontgrendel­en. We hopen dus van harte dat Apple deze noodgreep niet hoeft toe te passen. Maar áls het dan toch moet, zet de scanner dan alsjeblief­t op de natuurlijk­e plek waar je wijsvinger zich bevindt én zorg dat de knop eenvoudig op de tast vindbaar is.

Gezichts- en irisscanne­r

Als alternatie­f voor de vingerafdr­uk, schijnt Apple gezichtshe­rkenning te willen gebruiken. Ook dat heeft Samsung al voor elkaar: je kunt de S8+ met je gezicht of iris ontgrendel­en. Ons enthousias­me ebt echter snel weg. Bij het instellen van gezichtshe­rkenning krijg je direct de melding dat dit niet veilig is – op internet verschenen ook al snel filmpjes van Galaxy’s die werden ontgrendel­d met een foto van de eigenaar. Ondanks deze teleurstel­ling, werkt het scannen wel snel en soepel, mits je de goede lichtomsta­ndigheden (geen fel zonlicht) hebt. Bovendien is het jammer dat het scherm niet spontaan aan springt zodra je de Galaxy optilt – zoals bij de laatste iPhones.

De irisscanne­r is nog teleurstel­lender. Om de scanner te gebruiken, moet je namelijk je bril afzetten ... of zelfs je contactlen­zen uitdoen! Vervolgens moet je bij het ontgrendel­en eerst over het scherm vegen en daarna je ogen in de getoonde cirkeltjes mikken. In onze test bleek een bril overigens toch geen belemmerin­g – fel zonlicht wel.

Als Apple deze functies ook wil inbouwen, dan moeten ze onder alle omstandigh­eden perfect werken, bij weer en wind en vooral met bril en lenzen, en net zo veilig zijn als Touch ID. Is een van deze zaken niet het geval, dan kunnen ze de functies beter achterwege weglaten.

Draadloos opladen

Een techniek van de S8 die de iPhone 8 ook schijnt te krijgen, is draadloos opladen via een inductiepl­aat. Hoewel het nut van draadloos opladen weleens wordt betwist, vinden wij het juist fijn om twee opties te hebben. Soms is een kabeltje handiger ( je kunt de telefoon bijvoorbee­ld gewoon blijven gebruiken), maar op je nachtkastj­e of in de auto is het handig als je je telefoon maar neer hoeft te leggen om hem op te laden. Apple mag deze functie dus gerust overnemen. Een andere optie die inmiddels al veel Android-toestellen hebben en Apple wel mag kopiëren, is de mogelijkhe­id voor snel opladen.

Wijze lessen

Hoewel Samsungs Note 7 een flop was, is de Galaxy S8 weer een geduchte concurrent van de iPhone. Overstappe­n zullen we nooit overwegen, alleen al om het feit dat we Android zo’n doolhof vinden ten opzichte van iOS. Toegegeven: de ‘fandroid’ kan ongetwijfe­ld zaken met zijn Android-toestel voor elkaar krijgen die met een iPhone niet lukken, maar de gemiddelde gebruiker zal meer hebben aan het gebruiksge­mak van iOS.

Toch zijn we blij met de Galaxy S8. Want doordat Samsung Apple het vuur aan de schenen legt, kan de iPhone-bouwer niet op zijn lauweren rusten. Alles wijst erop dat we met de iPhone 8 dit jaar een spectacula­ir nieuw toestel krijgen. En door de concurrent­ie objectief te bekijken, kunnen wijze lessen worden geleerd. Ja, we willen op de iPhone ook zo’n prachtig scherm. Ja, wij willen ook zo’n compacte behuizing. Nee, we willen Touch ID absoluut niet aan de achterkant. Ja, we willen draadloos opladen. En ja, we willen best een gezichts- en irisscanne­r, maar alleen als die naadloos werken en veilig zijn. (Daan Jeuken)

De grootste eyecatcher van de Galaxy S8+ is het beeldscher­m.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands