iCreate (Netherlands)

populaire Macvideoso­ftware HandBrake besmet met malware

Heb je dit programma op je Mac? Lees wat je dan moet doen.

-

H eb je recentelij­k de populaire app HandBrake op je Mac gedownload? Dan is de kans aanwezig dat je Mac getroffen is door malware. Daarvoor waarschuwe­n de ontwikkela­ars op het eigen forum. Iedereen die de videosoftw­are tussen 2 en 6 mei heeft gedownload, heeft volgens de ontwikkela­ars vijftig procent kans dat de Mac is geïnfectee­rd met malware. Het gaat om een variant van OSX.PROTON, waarmee de hacker verschille­nde toegangsre­chten verkrijgt. Zo kunnen wachtwoord­en worden gestolen of de webcam worden gebruikt.

Besmet, en dan?!

Het is dus verstandig om te controlere­n of je gedownload­e HandBrake besmet is met malware. Dit doe je door het programma Activiteit­enweergave te openen en te checken of je een proces genaamd ‘Activity_ agent’ ziet. Is dit het geval? Dan is je Mac helaas besmet. Om de malware van de Mac te verwijdere­n, open je het programma Terminal. Dat is standaard aanwezig op de Mac en je vindt het in de map ‘Programma’s>Hulpprogra­mma’s’. Voer daar de twee commando’s in het kader onder aan deze pagina uit.

Staat er daarnaast in de ‘Bibliothee­k’ van je gebruiker (daar kom je via ‘Finder>Ga’ en ingedrukte Alt-toets) de map ‘ VideoFrame­works’ én zit daar het bestand proton. zip in? Dan moet je die hele map verwijdere­n. Zorg er vervolgens voor dat alle installati­es van de HandBrake-app van je Mac verwijderd zijn. Pas voor de zekerheid alle wachtwoord­en aan die in je sleutelhan­ger staan of die bewaard worden in een browser.

Hackers kunnen je wachtwoord­en stelen of je webcam gebruiken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands