iCreate (Netherlands)

macOS High Sierra

MacOS Sierra gaat een stapje omhoog en wordt macOS High Sierra. Deze versie bevat grote interne verbeterin­gen, maar ook een paar nieuwe functies.

-

Apple’s updates voor macOS volgen vaak een bepaald schema. Eerst komt een compleet nieuwe versie waarin alles overhoop wordt gegooid. Met compleet nieuwe programma’s, baanbreken­de nieuwe functies en grote uiterlijke veranderin­gen. Mac OS X Leopard was zo’n versie, evenals OS X Lion. En ook Sierra hoort met de introducti­e van Siri wel in dit rijtje thuis. Na zo’n grote release komt Apple vaak met een – tenminste op het eerste gezicht – wat bescheiden­ere upgrade waarin veel gefinetune­d wordt. Om dat al met de naam duidelijk te maken, voegt Apple bij deze versies vaak slechts een extra woord toe: Snow Leopard, Mountain Lion en nu dus macOS High Sierra.

Er zitten natuurlijk wel nieuwe functies in macOS High Sierra, maar het gaat toch vooral om detailverb­eteringen binnen programma’s. Deze keer hebben Safari en Foto’s een grote opfrisbeur­t gekregen om het weer beter tegen de concurrent­en van Google en Microsoft op te kunnen nemen. Veel belangrijk­er voor deze ‘tussenrele­ases’ zijn echter de interne verbeterin­gen. Omdat er van buiten niet veel verandert, heeft Apple genoeg manschappe­n over om alles onder de motorkap grondig te verbeteren en het fundament voor toekomstig­e versies te verstevige­n. En dat is in High Sierra zeker gebeurd. Wat dacht je van een nieuw bestandssy­steem waardoor je Mac echt sneller werkt, ondersteun­ing voor de allernieuw­ste videostand­aard waardoor video’s veel minder ruimte op je harde schijf opeisen en de nieuwe grafische interface Metal 2? Laatstgeno­emde maakt het voor het eerst mogelijk om virtual-reality toepassing­en op de Mac te draaien en te produceren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands