iCreate (Netherlands)

Apple Watch Series 3: laat je iPhone thuis

De nieuwe Apple Watch heeft zelfstandi­g internet een en slaat zijn vleugels uit – de smartwatch en de iPhone zijn niet langer onafscheid­elijk.

-

Als het gaat om het ontwerp lijkt de Apple Watch Series 3 sprekend op zijn voorganger­s. Toch is de smartwatch revolution­air veranderd – en dat is vooral te danken aan een nieuwe LTE-chip. Met deze chip maakt de Apple Watch zelfstandi­g verbinding met het 4G-netwerk. Zo kun je bellen, navigeren en apps downloaden zónder je iPhone op zak te hebben. Een revolutie? Niet echt, want Samsung en LG waren Apple al voor met een LTE-smartwatch. Maar de aantrekkin­gskracht van de Apple Watch is – zeker in combinatie met de andere vernieuwin­gen – groter dan ooit.

Mobiel internet

Zonder een iPhone in directe nabijheid is een Apple Watch niet veel meer dan een apparaat dat de tijd weergeeft en muziek afspeelt. Met de toevoeging van LTE breiden de mogelijkhe­den zich enorm uit; de nieuwe Apple Watch is meer dan een verlengstu­k van de iPhone. Met het zelfstandi­g bellen, internette­n en streamen van muziek komt de Apple Watch meer in de buurt van de mogelijkhe­den van een iPhone. Ook wanneer je je iPhone niet op zak hebt, kun je bellen of gebeld worden. Dat is fijn voor als je je iPhone liever thuis laat bij het sporten, of als je hem chronisch vergeet. Bijzonder is dat het schermpje van de Apple Watch hierbij fungeert als antenne. Verder ben je nog steeds bereikbaar met je eigen telefoonnu­mmer; in de Apple Watch zit een minuscule

elektronis­che simkaart ingebouwd en die neemt de simkaartge­gevens van je iPhone over. Qua design is de smartwatch niet veel anders dan zijn voorganger. De grootste veranderin­g bij de Apple Watch Series 3 (GPS + Cellular) – zo luidt de officiële naam – is een rode stip op de digitale kroon.

Maar voordat je naar de winkel rent …

Er zijn ook mindere kanten: de batterij, om te beginnen. Volgens testen van Apple kun je, als hij contact maakt met de iPhone, tot drie uur met de Apple Watch bellen. Is 4G ingeschake­ld, beperkt dit zich tot slechts één uur. De LTE-functie doet de batterij dus geen goed – en dat terwijl de batterijca­paciteit al een van de grote kritiekpun­ten van de Apple Watch was. Wel is de wifi- en bluetoothv­erbinding verbeterd, waardoor hij 50 procent minder accu vreet.

En dan de grootste teleurstel­ling. Helaas moeten we het in Nederland en België eerst doen met een versie zonder rode kroon … Voor mobiele data op de Apple Watch, die nog altijd waterdicht is en GPS heeft, is een extra abonnement nodig. En doordat Apple nog geen deals heeft gesloten met Nederlands­e of Belgische providers, moeten we nog zeker tot 2018 wachten op de 4G-versie. We krijgen hier wel een Apple Watch Series 3 met een aantal vernieuwin­gen, maar mobiel internet hoort daar niet bij.

Toekomstmu­ziek

In 2014 werd de eerste Apple Watch met veel bombarie gepresente­erd, maar het werd niet helemaal het succes van wat ervan werd verwacht. Maar nu ziet de toekomst er veel rooskleuri­ger uit. De mogelijkhe­den met 4G voorzien de Apple Watch van een nieuwe impuls, waardoor de verwachte doorbraak er misschien toch komt. Met de prestaties van de accu is het dus nog wel even afwachten. Zonder LTE is de Watch al verkrijgba­ar in Nederland en hij kost € 369. De prijs van de LTE-versie ligt op € 399 – maar daar moeten we dus nog even geduld voor hebben.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands