iCreate (Netherlands)

Alle aansluitin­gen van de Mac uitgelegd

Thunderbol­t en Lightning, usb, usb-c ... er zijn bijna net zoveel verschille­nde aansluitin­gen als Mac-modellen. We ontwarren de kabelspagh­etti en vertellen je welke aansluitin­g je voor welk doel gebruikt.

-

e naderen een gouden tijdperk. En dat heeft te maken met de introducti­e van usb- c (met ondersteun­ing voor Thunderbol­t 3) op de nieuwe MacBook Pro afgelopen jaar. Eén kabel en één aansluitin­g voor alles. Je wilt een monitor aansluiten? Dat doe je met usb- c. Een externe grafische kaart? Usb- c. Andere randappara­tuur? Usb- c. En als je je MacBook wilt opladen … juist, usb, versie ‘c.’ Nooit meer onthouden om de juiste kabels mee te nemen, zo’n Thunderbol­t 3- kabel ( bijna identiek aan een usb- ckabel) heeft binnenkort toch iedereen rondslinge­ren. De opmars van usb- c en Thunderbol­t 3 is al in volle gang. De iMac kreeg dit jaar usb- c, veel smartphone­s ( helaas alleen nog Android- toestellen) hebben usb- c en ook de fabrikante­n van accessoire­s beginnen al met de transitie.

Zoals gezegd, het wordt een gouden tijdperk. Helaas zitten we dus nog midden in die transitie- periode. En zo’n transitie is vooral heel rommelig. Op apparaten die alleen maar de nieuwe usb- c-aansluitin­g bevatten (zoals de MacBook en MacBook Pro), heb je nog adapters nodig om al je randappara­tuur erop aan te sluiten. Bij apparaten met meer aansluitin­gen (zoals de iMac), is het vaak niet meer duidelijk of het zin heeft om nog een oude aansluitin­g te gebruiken of dat het beter is om er een adapter bij te halen. Daarom willen we met dit artikel de kabelspagh­etti ontrafelen en de wirwar rondom de aansluitin­gen ontwarren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands