iCreate (Netherlands)

Stevige basis voor je muziek

Acceptabel geluid uit een tv is tegenwoord­ig een uitzonderi­ng. Een draadloos audiosyste­em zoals dat van Sonos klinkt wel als een klok.

-

Nu televisies steeds slanker worden, wordt het geluid dat ze voortbreng­en ook wat dunnetjes. Het moet allemaal zo strak, minimalist­isch en plat mogelijk en er lijkt simpelweg geen ruimte meer voor het inbouwen van een stel fatsoenlij­ke speakers. Heb je eindelijk qua beeld de echte bioscooper­varing in je huiskamer, klinkt het geluid weer ingeblikt – alsof het uit de speakertje­s van je telefoon schalt. Voor een robuuster geluid ben je aangewezen op een externe speaker, zoals deze Sonos Playbase.

Playbar in een andere vorm

Sonos is zeker niet nieuw in televisiel­and. De Sonos Playbar is al vier jaar op de markt; een soundbar die je voor je televisie zet. Of beter nog: ónder je televisie, als deze aan de muur hangt. Nu is er de Playbase. Heb je al een Playbar, dan heb je de Playbase niet nodig. Want de Playbar en de Playbase zijn even duur en klinken en functioner­en hetzelfde – alleen hun jasje is anders. Deze Playbase is specifiek bedoeld voor mensen die hun televisie niet aan de muur hebben hangen maar hem nog gewoon op een kastje hebben staan. Volgens Sonos is dit nog altijd het geval in de overgrote meerderhei­d van de huishouden­s. De Playbase is zo ontworpen dat je de televisie er bovenop kunt zetten: de speaker kan een gewicht van tot 35 kilo dragen, genoeg voor een forse tv. De Playbase is zelf ook vrij fors: hij weegt 8,6 kilo en meet 72 x 38 x 5,8 centimeter – iets om rekening mee te houden als je tv niet één poot in het midden heeft, maar twee pootjes aan weerszijde­n. Want daar moet de Playbase dan wel tussen passen.

De Playbase doet massief aan, maar door de glooiende lijnen en de gladde afwerking ziet hij er toch elegant uit. Of je deze ronde vormen vindt passen bij je hoekige televisie en tv-meubel is persoonlij­k; wat ons betreft is het niet storend. Wij testten de zwarte versie (die akelig veel stof aantrekt), maar hij is er ook in wit. Bij de witte versie vallen de individuee­l geboorde gaatjes aan de voorkant en een deel van de zijkanten wat meer op. Volgens Sonos zijn het er 43.000, maar dat mag je natellen. Boven op de base zitten drie tiptoetsen: twee om het volume te reguleren en eentje om af te spelen en te pauzeren.

Aan de slag

Heb je ooit een iPhone of Mac aangeraakt, dan wantrouw je voortaan alle producten die vergezeld gaan van een vuistdikke handleidin­g. Het gebruik van een apparaat moet zichzelf uitwijzen. Sonos snapt deze Apple-filosofie en is dus ook supersimpe­l aan de praat te krijgen. Er horen twee kabeltjes bij. De stroomkabe­l spreekt voor zich. En dan is er nog een optische audiokabel die je in je tv prikt – de meeste hedendaags­e tv’s kunnen hiermee prima uit de voeten, maar check voor de zekerheid of je tv een optische audio-uitgang heeft, want er is ook echt geen andere optie. Nee, ook geen HDMI, echt niet. Een bewuste keuze van Sonos, maar dit kun je als irritant ervaren. In de verpakking zit ook nog een ethernetka­bel om je Playbase bedraad op je netwerk aan te sluiten, mocht je dat willen omdat je wifi niet toereikend is.

De app van Sonos loodst je vervolgens stap voor stap door het installati­eproces en daarna galmt het geluid van je televisie al snel door je huiskamer. Iets om meteen bij de installati­e even te doen, is het instellen van Trueplay via de app. Bij dit proces wordt het geluid van je Sonos-speaker perfect afgestemd op de ruimte waarin hij geplaatst is. Je loopt door de ruimte heen en zwaait daarbij rustig met je iPhone of iPad (doe de gordijnen maar dicht). De Playbase maakt geluid, de Sonosapp vangt dit op via de microfoon van je iPhone en zorgt vervolgens voor een optimalisa­tie van de akoestiek. Deze geluidssca­n werkt overigens alleen in combinatie met een iOS-toestel: bij Android-toestellen schommelt de kwaliteit van de microfoons te veel.

Stevig geluid

In de slechts zes centimeter dikke Playbase zitten tien luidspreke­rs verstopt: zes voor de middenfreq­uentie, drie tweeters en een woofer. De volumeknop helemaal opendraaie­n hoort eigenlijk bij een dergelijke review, maar even verderop in ons huizenblok slaapt een versgepers­te baby. De volumeslid­er in de app blijft daarom steken op iets minder dan de helft en daarmee zijn alle hoeken van de kamer al gevuld met krachtig geluid. De bas gromt, maar via de app kun je dit minder extreem maken. Die app is sowieso een feestje: gewoon in het Nederlands, met een logische opbouw en geregeld een update. Tijdens het installati­eproces heb je er overigens voor gezorgd dat de Playbase ook reageert op de afstandsbe­diening van je televisie.

Het geluid nodigt ook uit om je muziek te streamen. Bijvoorbee­ld vanuit je iTunes- bieb of vanaf een harde schijf: je kunt maximaal zestien apparaten aansluiten. Sonos ondersteun­t meer dan dertig muziekdien­sten, waaronder Spotify en Apple Music, en dan zijn er ook nog talloze internetra­diostation­s om te beluistere­n. Maar laten we het eens over AirPlay hebben: dat is niet ingebouwd. Wel zijn er workaround­s via een AirPort Express en Apple TV. Dat Sonos die zelf stap voor stap uitkauwt op de website, maakt wel duidelijk hoe groot dit gemis is.

Apple introducee­rt met iOS 11 zelfs alweer de opvolger van AirPlay – AirPlay 2 – en daar zullen ze bij Sonos stevig van balen. Zeg je Sonos, dan zeg je ‘multiroom audio’. Heb je verschille­nde speakers van Sonos door je hele huis staan, dan zijn deze eenvoudig aan elkaar te koppelen en centraal te bedienen. Concreet: kijk je het journaal en loop je even naar de slaapkamer waar een andere Sonos- luidspreke­r staat, dan hoor je daar ook het geluid van de uitzending. En je hoeft je muziek niet loeihard te zetten om het door heel je huis te kunnen horen.

AirPlay 2 ondersteun­t straks echter zelf multiroom audio, voor een hele reeks merken buiten Sonos om. Dag dus, stukje exclusivit­eit. Sonos krijgt concurrent­ie van onder meer Bose, Beats en Bang & Olufsen. Puur voor het multirooma­spect hoef je dus geen Sonos meer te kopen. Zeker niet als Apple’s HomePod ook nog naar Nederland komt, want die heeft naar het schijnt een audiokwali­teit die op zijn minst vergelijkb­aar is. Bovendien is dat een slimme speaker met Siri ingebouwd en waar je dus dingen aan kunt vragen: ‘ Wat voor weer wordt het morgen?’ ‘ Zet mijn favoriete muziek aan.’ ‘ Wie is de drummer in dit liedje?’ Sonos gaat dus nog een heftige tijd tegemoet, hoe mooi de speakers ook zijn en hoe fijn het geluid dan ook is. (Laura Grootaarts)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands