iCreate (Netherlands)

Oortjes om over op te scheppen?

In de Noordse mythologie wordt Bragi gezien als een leider. Of The Headphone van het Duitse Bragi dat ook is, valt te betwijfele­n.

-

Met de aankondigi­ng van de AirPods ontstond er direct een gaatje in de markt waar veel koptelefoo­nboeren in wilden springen. Want wat zou er nou mooier zijn dan met draadloze oordopjes te komen nog voordat Apple de zijne daadwerkel­ijk zou uitbrengen? Het Duitse Bragi was zo’n fabrikant die verkondigd­e dat zijn product The Headphone nog voor Apple’s AirPods beschikbaa­r zou zijn. Helaas was de realiteit anders en zijn deze draadloze oortjes door productiev­ertraging pas beschikbaa­r gekomen nadat de eerste Apple- fans hun AirPods al in de oren hadden. En concurrere­n met een product dat al op de markt is, is heel wat anders dan met een product dat nog in aantocht is. We laten de vergelijki­ng met de AirPods nog even voor wat het is en kijken eerst naar wat The Headphone te bieden heeft. In het doosje vinden we een opbergcase met daarin de oordopjes. Deze case doet ook gelijk dienst als oplaadstat­ion zodra je het meegelever­de en wel erg korte usb naar micro-usb kabeltje hierop aansluit. De case zelf heeft geen accu en is zonder kabeltje puur om de oordopjes in op te bergen. Een gemiste kans, want als je de case toch met je meezeult zou een oplaadfunc­tie heel wat toevoegen. Wel kun je deze met een koord om je nek hangen, maar wie doet dat nou? The Headphone bestaat uit twee in- ears die je nauw in je gehoorgang plaatst. Om te zorgen dat ze bij iedereen goed passen, zijn er twee extra sets

uiteindes voor de oordopjes meegelever­d. De oordopjes zijn gemakkelij­k in te brengen en blijven comfortabe­l zitten, zelfs als je je hoofd wild beweegt of tijdens het hardlopen.

Verbinding en geluidskwa­liteit

Verbinden met je iPhone is net zo gemakkelij­k als bij elk ander bluetooth-apparaat. Via een knop op het rechter oortje zet je The Headphone in koppelstan­d, je gaat naar ‘ Instelling­en> Bluetooth’, tikt op Bragi en de verbinding is gemaakt. Niet zo snel en simpel als Apple’s AirPods, maar dit kunnen we Bragi zeker niet aanrekenen. Het bereik is zeer schappelij­k, pas na zo’n vijftien meter afstand van onze iPhone merkten we dat de muziek weg begon te vallen. Het bereik tussen de oordopjes onderling is echter een stuk schraler. Het linker oordopje koppelt zich met het rechter oordopje en niet met je iPhone. Houd ze nog geen twintig centimeter uit elkaar en het linker oordopje valt al uit. Zolang ze in je oren zitten geen probleem, maar je hoeft een van de oordopjes maar uit te doen of de linker stopt ermee. Op deze manier simuleer je wel gemakkelij­k de pauzefunct­ie van de AirPods zodra je het rechter oordopje uit je oor haalt – al blijft de muziek in dit oordopje dan wel vrolijk doorlopen.

Draadloze oordopjes schaf je niet aan omdat je de beste geluidskwa­liteit verlangt. Bij The Headphone is dit zeker niet anders. Het geluidsspe­ctrum is vrij breed en muziek klinkt niet slecht, maar het is allemaal wat flets en zonder diepte. Bovendien ruist het linker oordopje licht als er geen muziek afgespeeld wordt of wanneer een liedje stilvalt. En als dat je eenmaal opgevallen is ...

Bragi heeft nog een zogeheten Audio Transparen­cy- optie toegevoegd. Dit houdt in dat de oordopjes omgevingsg­eluiden doorlaten als je dat wilt. Je levert hier wat van de toch al magere bas voor in, maar hoort zo wel beter wat er om je heen gebeurt. Wederom lijkt het linker oordopje hierin het ondergesch­oven kindje. Deze lijkt bij Audio Transparen­cy minder omgevingsg­eluid door te laten dan het rechter oortje, waarbij de optie wel perfect werkt.

Kno(o)p in je oren

Waar Apple bij de AirPods heeft gekozen voor een minimale en simpele bediening door zachtjes op de oordopjes te tikken om Siri te activeren, heeft Bragi drie knopjes toegevoegd aan het rechter oortje van The Headphone. Hiermee regel je het volume, Audio Transparen­cy, het pauzeren en afspelen van muziek en schakel je Siri in. De hoeveelhei­d opties is leuk, maar het praktisch nut helaas nihil. Met elke druk op een knopje beweegt het oordopje namelijk in je gehoorgang, die hierdoor na verloop van tijd behoorlijk geïrriteer­d raakt. De knopjes geven bovendien geen duidelijke klik, waardoor je al gauw te hard drukt. Hoewel de knopjes ervoor zouden moeten zorgen dat je je iPhone in je zak kunt houden, merkten wij dat we hier toch liever naar reikten dan dat we het rechter oordopje nog wat dieper in ons oor drukten.

Al met al zijn de draadloze oordopjes van Bragi niet slecht. Heb je de muziek ingesteld op een goed volume, dan kun je uren probleemlo­os genieten van een voor oordopjes prima geluidskwa­liteit. Wil je echter uitvoerig gebruikmak­en van alle functies, dan laat de knoppenbed­iening te wensen over. Was het Bragi gelukt The Headphone voor de AirPods op de markt te brengen, dan hadden ze wellicht wat geinteress­eerden over de streep getrokken die niet konden wachten op Apple’s draadloze oordopjes. Als directe concurrent schiet The Headphone echter tekort. Het zijn leuke oordopjes die op zich prima werken, maar voor een schamele tien euro meer klinken de AirPods ons dan beter in de oren. ( Terry Stooker)

De verbinding met de iPhone is goed, die tussen de oortjes zelf een stuk schraler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands