iCreate (Netherlands)

Zelfgemaak­t smaakt beter

-

Ooit eraan gedacht om zelf een complete AirPlay-speaker (computerch­ip, versterker, luidspreke­r en bijbehoren­de software) in elkaar te knutselen? Eerlijk gezegd, wij tot voor kort ook niet. Maar toen kwam de Pirate Radio van het Britse bedrijfje Pimoroni. De radio bestaat uit een setje losse onderdelen die je zelf samenbouwt om uiteindeli­jk een speaker te hebben die je via AirPlay aanstuurt. En nee, in deze review lees je dan ook niets over ‘hoe gemakkelij­k de configurat­ie was’. De weg is immers het doel.

In het setje zitten de knutselcom­puter Raspberry Pi Zero W, een versterker­tje met ledjes, een 5 W luidspreke­r en een speelgoed-achtige plastic behuizing. Het moeilijkst­e is het begin: je moet namelijk de stekkerver­binding op de Pi Zero en de versterker solderen. Geen ervaring? Of geen soldeerbou­t bij de hand? Geen probleem, bestel er voor een paar euro stekkers bij die je erin hamert in plaats van soldeert. Vervolgens zet je met behulp van de duidelijke uitleg op de website van Pimoroni de rest in elkaar. Plezier in knutselen is hierbij een pre, maar ook met twee linkerhand­en is het te doen. Ten slotte volgt de software. De basissoftw­are zet je op een microSD-kaartje voor de Pi Zero, de configurat­ie maak je af door deze eenmalig aan te sluiten op een monitor en toetsenbor­d. Ook hierbij helpt de duidelijke tutorial: wie kan overtypen, kan ook de software geschikt maken voor AirPlay.

En zo heb je na één uur tot een halve dag – al naargelang hoe handig je bent – je eigen Pirate Radio in elkaar gezet. Het geluid daarvan is overigens niet supergewel­dig, maar best aardig gezien het kleine formaat. Bovendien is het net als met koken: heb je iets zelf gemaakt, dan smaakt het altijd beter. (Sven Lamers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands