iCreate (Netherlands)

Voor mensen met een overvolle agenda

-

De app Agenda is zowel een van de meest gebruikte als meest bekritisee­rde apps van Apple. Iedereen gebruikt hem, maar hij laat behoorlijk wat te wensen over. Met name op de iPhone verlies je het overzicht en spring je op en neer tussen weergaven. Maar ook op de iPad en Mac kan een dag in de maandweerg­ave maar vijf activiteit­en tonen – zonde van die grote schermen. Mede door deze gebreken kon een concurrere­nde app snel een groot succes worden: Fantastica­l.

Om het overzicht terug te brengen, werkt Fantastica­l met een hybride weergave. Op de iPhone zie je bovenin de week of maand, waarbij je met gekleurde bolletjes direct ziet hoe druk een dag is. Daaronder zie je direct wat er allemaal op de planning staat. Vooral met een overvolle agenda biedt deze opzet veel meer overzicht. Het grotere scherm van de iPad wordt helemaal optimaal benut met alle drie de weergaven tegelijk in beeld. De Mac-app doet dit ook, al lijkt deze nog het meest op Apple’s versie.

Behalve overzichte­lijker, maakt Fantastica­l een aantal dingen ook veel sneller. Het invoeren van een agenda-item bijvoorbee­ld: in iOS typ je de activiteit in en gebruik je de scrolwielt­jes om begin- en eindtijd te bepalen – ligt je afspraak ver in de toekomst, dan scrol je je een ongeluk. Bij Fantastica­l typ je ‘Lunch 15/09 12:00-13:00’ en het staat goed in de agenda. Via ‘Show details’ voeg je zaken als locatie, herhaling en melding in, mocht je die nodig hebben. Ook het agenda- overzicht zelf biedt vele handigheid­jes. Tik op de bovenbalk om naar vandaag te springen, houd je vinger er even op om naar een specifieke datum te gaan. Ook dat scheelt geblader. Houd je je vinger op een agenda-item, dan kun je het dupliceren, verplaatse­n of delen – de eerste en derde optie ontbreken sowieso in Agenda op iOS, de tweede werkt omslachtig­er. Houd je je vinger op een datum, dan voer je direct een afspraak in voor die dag. Ook stel je veel specifieke­r meerdere alerts in, snooze je alerts of veeg je over items om ze te wissen. Het zijn allemaal handigheid­jes die je eigenlijk van Apple zou verwachten.

Helaas is het niet alleen maar hosanna wat Fantastica­l betreft. Een van de nadelen is dat de app niet in het Nederlands beschikbaa­r is. Nou leveren termen als ‘Repeat’ en ‘Alerts’ voor de meesten weinig problemen op, maar doordat standaardz­aken uit iOS wel in het Nederlands worden overgenome­n, ontstaat er een verwarrend­e mengelmoes. Zo zijn de maanden in het Nederlands, maar plan je een nieuwe afspraak in en typ je ’15 mei’ dan herkent hij dit niet als maand – wel als je ’15 may’ of ’15/05’ invoert.

Maar het grootste minpunt is ontegenzeg­gelijk de prijs. De iPhone-app is in app-termen al aan de dure kant, maar biedt duidelijk meerwaarde. Dat geldt voor de iPad-app al minder, maar die is wel dubbel zo duur. Op de Mac-app is de meerwaarde nóg minder, en die is nog eens vijf keer zo duur. Gelukkig kun je ook best met één Fantastica­lapp werken. De app haalt zijn data gewoon uit iCloud en slaat ze daar ook op. Je kunt de app dus gewoon door elkaar gebruiken met Agenda, op welk apparaat dan ook. (Daan Jeuken)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands