iCreate (Netherlands)

Wankelmoed­ige app

-

Het is al bijna te cliché voor woorden, maar de eerste vraag tijdens een therapiese­ssie bij een psychother­apeut is daadwerkel­ijk vaak: ‘En, hoe gaat het vandaag?’ Met Moodnotes wordt je iPhone je persoonlij­ke therapeut; het is een dagboek om je stemming bij te houden. Het werkt op basis van de cognitieve gedragsthe­rapie (Cognitive Behavioral Therapy, CBT). Volgens deze therapievo­rm zijn onaangenam­e gedachten, angsten en andere psychologi­sche problemen beter te verwerken als je actief bezig bent met je gedrag. Door gerichte vragen te stellen, herken je zelf waar je mogelijk foute conclusies trekt die je welzijn negatief beïnvloede­n.

Dat doe je dan dus in Moodnotes. Eerst kies je met een veeggebaar hoe sterk een smiley lacht of droevig kijkt. Vervolgens zeg je in hoeverre bepaalde positieve of negatieve gevoelens op je huidige situatie van toepassing zijn. Ten slotte schrijf je nog een individuel­e tekst als uitleg erbij. Op basis van je gegevens geeft de app tips om een psychologi­sche vicieuze cirkel te voorkomen. Na een tijdje gebruik krijg je bovendien statistiek­en over hoe je persoonlij­ke situatie zich heeft ontwikkeld. Hierbij kun je fenomenen uit de CBT herkennen, zoals gedachtefo­uten waarbij je denkt dat andere mensen altijd een slechte mening over jou hebben.

Moodnotes is een leuke insteek om meer met je eigen (mentale) welzijn bezig te zijn. Als je de app regelmatig gebruikt, kun je negatieve gedachten en mogelijke negatieve patronen gemakkelij­ker herkennen en voorkomen. Het enige gemis van de app is dat hij tot nu toe alleen beschikbaa­r is in het Engels. Gelukkig is de app zo eenvoudig en duidelijk in gebruik, dat je deze ook met gebrekkige taalkennis prima kunt gebruiken. (Sven Lamers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands