iCreate (Netherlands)

Ook compleet nieuw: een app om je bestanden te beheren

-

Apple probeert de iPad Pro al jaren in de markt te zetten als alternatie­f voor een laptop. Maar zonder een goed systeem om je documenten in op te slaan, wilde dat nog niet zo lukken. Nu is er de nieuwe app Bestanden, waarin dit wel mogelijk is – tot op zekere hoogte. Want het is natuurlijk nog steeds geen Finder of Verkenner, maar wel al een verademing vergeleken met hoe het voorheen was.

Je kunt bestanden uit bijvoorbee­ld je mail of berichten of van het internet nu op deze centrale plek opslaan door op de Deel-knop te tikken. En dan niet alleen in Apple’s eigen iCloud, maar ook in bijvoorbee­ld Google Drive en Dropbox zodat je ze ook vanaf andere apparaten kunt openen. De nieuwe app Bestanden komt het best tot zijn recht op de iPad, maar is er ook voor de iPhone.

De grootste veranderin­gen voor de iPad

Met iOS 11 is de iPad geen uit de kluiten gewassen iPhone meer, maar een apart apparaat met geheel eigen functies. De iPad groeit met deze update meer naar de Mac toe, je kunt er ingewikkel­dere taken mee volbrengen. Om te beginnen is er een Mac-achtig Dock waar je naar believen apps in en uit kunt slepen en waarin ook recent gebruikte apps een plaats hebben. Van hieruit kun je heel gemakkelij­k twee apps naast elkaar bekijken en gebruiken: sleep een icoon uit het Dock naar de zijkant van het scherm en er opent een app naast de app die je al geopend had. Je kunt zo tot drie apps tegelijk in beeld hebben: twee apps naast elkaar in Split View, en dan nog een derde die daar weer overheen ligt.

Dat komt dan weer van pas bij wat absoluut een van de beste nieuwe iOS 11-functies is: drag & drop. Hiermee sleep je content vanuit de ene naar de andere app – bijvoorbee­ld naar de zojuist besproken Bestanden-app. Je kunt hierbij denken aan teksten en foto’s, maar ook linkjes, documenten en locaties uit Kaarten. Heb je deze functies eenmaal in de vingers, dan kun je niet meer zonder. Een minpunt is dat je ze niet zomaar in de vingers hebt. De gebaren zijn niet echt intuïtief en je moet ze zonder al te veel hulp van Apple zien te leren. Functies die je niet kent, zul je daarom niet snel ‘per ongeluk’ ontdekken. Je moet er echt even induiken, maar daarna profiteer je er ook van.

Oog voor veiligheid en detail

Wat dan weer opvalt op de iPhone, is dat je telefoon zich voortaan opwerpt als persoonlij­ke lijfwacht. Nu is dat misschien wat overdreven, maar Apple heeft wel degelijk oog voor veiligheid. Een uitgelezen voorbeeld hiervan is de nieuwe functie SOS- noodmeldin­g. In geval van nood druk je vijf keer op de sluimerkno­p om de hulpdienst­en te waarschuwe­n. Die krijgen dan ook meteen je locatiegeg­evens door. Na het gesprek gaat er nog een melding naar degene die je hebt gemarkeerd als SOScontact­persoon.

Een ander voorbeeld is de speciale autorijdmo­dus die je zelfs automatisc­h kunt laten activeren. Met de nieuwe functie ‘Niet storen tijdens autorijden’ detecteert je iPhone het als je rijdt en blokkeert hij alle meldingen en notificati­es. Degenen die je proberen te bereiken, krijgen

Heb je deze functies eenmaal in de vingers, dan kun je niet meer zonder.

een melding waarin staat dat je achter het stuur zit. Heb je een bluetooth carkit, dan kun je via de instelling­en van Niet Storen op je iPhone kiezen om telefoonge­sprekken (of alleen die van je Favorieten) wel toe te laten.

Naast allerlei opvallende vernieuwin­gen zijn er ook een hoop kleine schatten die je gaandeweg ontdekt. Een greep daaruit? De App Store is vernieuwd, er is een éénhandig toetsenbor­d, je kunt je Live Photos omtoveren tot kekke gifjes, Notities is voortaan een volwaardig­e documentsc­anner, het notificati­e- en vergrendel­scherm zijn samengevoe­gd, je kunt iCloud- opslag delen met je gezinslede­n en … We willen niet alles verklappen, zelf ontdekken is leuker. Nu is het nog even afwachten hoe het op de iPhone X uit de verf komt. Wordt dus nog vervolgd. (Laura Grootaarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands