iCreate (Netherlands)

Schitteren­de foto’s zonder schitterin­g

-

n iOS 11 heeft Apple’s app Notities iets nieuws geleerd: je maakt er geweldige scans mee van allerlei documenten. Heb je een brief gekregen die je het liefst zo snel mogelijk onderteken­d terugstuur­t? Maak een scan met Notities, voeg je handtekeni­ng toe als annotatie en digitaal opsturen maar! Het scannen werkt ontzettend handig en de kwaliteit is geweldig. Alleen, met één ‘document’-type heeft Notities problemen: foto’s op glimmend fotopapier (of glimmende iCreatecov­ers). Daarbij verschijne­n helaas lelijke lichtrefle­cties op de scan. Google heeft daarom een app gemaakt die speciaal bedoeld is om ouderwetse foto’s in te scannen.

De werkwijze van Google Fotoscan – zoals de naam van de app luidt – is eenvoudig. Nadat je de app hebt opgestart, verschijnt de zoeker van de camera met in het midden een kader. Houd de camera boven de foto die je wilt scannen en zorg ervoor dat die in het kader valt. Na een tik op de ontspankno­p onderin begint het magische gedeelte van de app. Er verschijne­n namelijk vier bolletjes in de zoeker die op of naast de foto staan. Nu is het zaak om even met de camera op die bolletjes te mikken totdat het bolletje blauw wordt en verdwijnt. Op die manier maakt Fotoscan vier aanvullend­e scans. Ten slotte worden alle vijf de scans gecombinee­rd tot een perfect geheel. Omdat de lichtrefle­cties telkens anders staan, kan de app deze door slimme berekening­en wegwerken. Blijft over een perfecte scan van je foto.

Nog een belangrijk­e tip: bewaar de scans vervolgens in je fotobiblio­theek in plaats van deze direct te delen met de Deel-knop. Via laatstgeno­emde manier krijgen de scans namelijk een lelijke Google Foto’s-reclame onderin. Het blijft Google hè. Maar verder, niets dan lof voor deze fijne app. (Sven Lamers)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands