iCreate (Netherlands)

Foto’s

Met een lter en verschille­nde bewerkings­opties krijgt je foto een visueel aantrekkel­ijk, cinematisc­h e ect.

-

Geef je foto een Hollywooda­chtige uitstralin­g

Het is je ongetwijfe­ld wel eens opgevallen dat de kleuren van een bioscoopfi­lm haast altijd afwijken van de natuurlijk­e kleuren. Bij de beelden worden de kleuren en de belichting uitgebreid nabewerkt, om de video zo een aantrekkel­ijke, cinematisc­he uitstralin­g te geven. Dit effect – binnen de filmwereld aangeduid als ‘color grading’ – staat bekend om zijn donkere tinten, die blauwgroen zijn in plaats van zwart- grijs. Het maakt een scène interessan­t en visueel aantrekkel­ijk. Behalve bij filmmakers is color grading ook populair bij fotografen. Daar is geen dure bewerkings­software voor nodig, want het kan uitstekend met Apple’s Foto’s. Het bewerkings­programma bevat een filter waarmee je een foto met één klik een filmachtig­e sfeer meegeeft. Daarna is het alleen nog zaak om contrast in de foto te brengen en de kleuren te corrigeren. En voor je het weet is de foto omgetoverd tot een prachtig, cinematisc­h plaatje.

1. Kies een foto

Open Foto’s, dubbelklik op een foto en kies ‘Bewerk’. Een stoer of mysterieus plaatje past goed bij deze workshop. Staat hij wel op je Mac, maar nog niet in Foto’s? Kies ‘Archief>Importeer’.

2. Filter

Klik in de knoppenbal­k op ‘Filters’, waar je toegang krijgt tot tien lter-e ecten. Kies hier voor ‘Dramatisch Koel’. Het e ect vergroot het contrast en voegt koele blauwtinte­n toe.

3. Niveaus

Klik nu in de knoppenbal­k op ‘Pas aan’ en klap ‘Niveaus’ open door links ervan op het driehoekje te klikken. Met deze functie regel je het contrast van een foto.

4. Contrast

Sleep het tweede bolletje van rechts onder het histogram naar links om de lichte tinten lichter te maken. Om de donkere tinten donkerder te maken, sleep je het tweede bolletje van links naar rechts.

5. Curven

Ook ‘Curven’ is handig voor het regelen van het contrast; klap deze optie open. Versleep je de lijn aan de linkerkant van de gra ek, dan veranderen de donkere tinten. Rechts staan de lichte tinten.

6. Slepen

Hoe hoger de lijn, hoe lichter de kleuren. Voeg contrast toe: klik op tweederde (rechts) van de lijn en sleep het punt naar boven. Klik ook op eenderde van de lijn en sleep het punt naar beneden.

7. Koele tinten

Klap ‘Kleur’ open en doe hetzelfde bij ‘Opties’. Verschuif de regelaar bij ‘Kleurtempe­ratuur’ een fractie naar links om de kleuren in het gezicht koeler te maken.

8. Vignetteri­ng

Met Vignetteri­ng worden de randen van een foto donkerder; dit geeft een mysterieus e ect. Klap de optie open en verschuif ‘Sterkte’ en ‘Radius’ naar rechts. Dit maakt het Hollywood-e ect af.

9. Kopieer aanpassing­en

Wil je meer foto’s dit e ect meegeven? Dat kan op een snelle manier via ‘Afbeelding>Kopieer aanpassing­en’. Ga naar een andere foto en kies ‘Afbeelding>Plak aanpassing­en’.

 ??  ?? 1 Origineel
Als je snel het verschil wilt zien tussen de bewerkte en originele versie, klik je op deze knop. Of doe het nog sneller en houd de M-toets ingedrukt.
2 Voor en na
Twijfel je of een bewerkings­optie je foto wel goed heeft gedaan? Vink dan...
1 Origineel Als je snel het verschil wilt zien tussen de bewerkte en originele versie, klik je op deze knop. Of doe het nog sneller en houd de M-toets ingedrukt. 2 Voor en na Twijfel je of een bewerkings­optie je foto wel goed heeft gedaan? Vink dan...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands