iCreate (Netherlands)

Finder

Door de weergave van Finder aan te passen, oogt het frisser en vind je sneller wat je zoekt.

-

Personalis­eer de weergave van Finder-vensters

Er is waarschijn­lijk geen programma dat Macbezitte­rs zo vaak gebruiken als Finder. Met Finder navigeer je dagelijks door je bestanden en programma’s en de bestandsbe­heerder zit eenvoudig in elkaar. Toch is er een hoop meer mee mogelijk dan de meeste gebruikers zich realiseren. Op allerlei manieren zet je de vensters naar je eigen hand en in deze workshop lichten we de belangrijk­ste uit. We laten bijvoorbee­ld zien hoe je kolommen toevoegt en verplaatst, zodat je meteen de informatie ziet die je nodig hebt.

Ook komen de belangrijk­e weergaveop­ties uitgebreid aan bod. Zo pas je gemakkelij­k de symbool- en lettergroo­tte aan en geef je Finder een persoonlij­k tintje. Fleur de vensters op met een achtergron­dkleur, of voeg een leuke achtergron­dafbeeldin­g toe. Je leest het al: er zijn veel mogelijkhe­den om Finder te personalis­eren. We gaan snel aan de slag.

1. Voorkeuren

Het eerste wat je doet als je Finder gaat personalis­eren, is het aanpassen van je Finder-voorkeuren. Kies ‘Finder>Voorkeuren’. Klik op de verschille­nde tabbladen en stel alles naar wens in.

4. Verplaats de kolommen

De volgorde van de kolommen kun je eveneens bepalen. Vind je de kolom ‘Grootte’ bijvoorbee­ld het interessan­tst? Klik op de titel en versleep hem naar links.

7. Meer opties

Ga naar ‘ Weergave>Symbolen’. Hier zijn nog veel meer weergaveop­ties. Er zijn bijvoorbee­ld meer mogelijkhe­den voor de symboolgro­otte en je kunt de positie van de naam veranderen.

2. Kolommen

Klik in het navigatiem­enu op Weergave en kies voor ‘Lijst’, of ‘Cover Flow’. De kolommen met bestandsin­formatie kun je aanpassen. Ctrl-klik daarvoor op één van de kolomtitel­s, zoals ‘Naam’.

5. Knoppenbal­k

Ctrl-klik op de knoppenbal­k en kies ‘Pas knoppenbal­k aan’. Sleep vanuit hier functies naar de knoppenbal­k die je veel gebruikt, zoals ‘Rangschik’, ’ Verwijder’, of ‘Nieuwe map’.

8. Kleurrijk

Ook kun je een map voorzien van een kleurtje. Vink onderin de optie ‘Kleur’ aan en dubbelklik op het witte vierkantje ernaast. Deze kleur wordt alleen bij de symboolwee­rgave getoond.

3. Rangschikk­en

Voeg kolommen toe, of haal ze weg. Bepaal via het tandwiel in de knoppenbal­k en ‘Rangschik op’ de volgorde van de bestanden. De aanpassing­en hebben alleen invloed op de geopende map.

6. Weergaveop­ties

Ga nu naar ‘ Weergave>Toon Weergaveop­ties’, of toets Cmd+J in. In dit venster pas je de lay-out van Finder aan. Vergroot bijvoorbee­ld de symbolen, of pas de tekstgroot­te aan.

9. Nieuwe standaard

Ben je blij met de aanpassing­en in Weergaveop­ties en wil je ze doorvoeren naar alle Finder-vensters? Klik dan onder in het venster met weergaveop­ties op ‘Gebruik als standaard’.

 ??  ?? 1 Afbeelding
Al het wit in Finder oogt lekker rustig, maar misschien ook wat saai. Fleur je venster in de symboolwee­rgave op door een afbeelding als achtergron­d in te stellen. Open deze weergaveop­ties met Cmd+J, selecteer ‘Afbeelding’ en sleep een...
1 Afbeelding Al het wit in Finder oogt lekker rustig, maar misschien ook wat saai. Fleur je venster in de symboolwee­rgave op door een afbeelding als achtergron­d in te stellen. Open deze weergaveop­ties met Cmd+J, selecteer ‘Afbeelding’ en sleep een...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands