iCreate (Netherlands)

iPhone X: een telefoon voor de komende tien jaar?

De iPhone X is een radicale doorontwik­keling van ’s werelds populairst­e smartphone. Maar is deze ook geslaagd?

-

De iPhone X is de meest revolution­aire nieuwe iPhone sinds de eerste. Een radicaal nieuw ontwerp met een bijna randloos scherm, bediening zonder thuisknop en je ontgrendel­t hem met je gezicht. Als het aan Apple ligt, is dit een iPhone uit de toekomst – die je nu al kunt kopen. Voor een behoorlijk­e premium-prijs welteverst­aan. Is de iPhone X zo revolution­air dat het dat bedrag rechtvaard­igt? Of ben je met een van de oudere modellen eigenlijk beter af?

Een en al scherm

Op het eerste gezicht is de iPhone X vooral gewoon een iPhone. Een zwarte voorkant en, naar keuze, een spacegrijz­e of zilveren achterkant van glas met een Apple-logo. Als je wat nauwkeurig­er kijkt, lijkt er echter iets niet te kloppen. Waar tien jaar lang iconisch de thuisknop troonde, zit nu … niets.

Aan de zijkanten heeft de aluminium behuizing plaatsgema­akt voor een stalen variant. Deze wordt, net als bij de 8, onderbroke­n door twee antennestr­epen. Omdat de achterkant nu van glas is, net als de 8, is deze wel vlekgevoel­ig. Apple’s vetafstote­nde coating kan niet voorkomen dat onze spacegrijz­e iPhone binnen de kortste keren vol vingerafdr­ukken zat. Bij de zilveren variant valt dat iets minder op. Het opvallends­te kenmerk van de achterkant is de dubbele camera. Die steekt nog steeds uit, maar is nu verticaal geplaatst.

Zoals we van Apple gewend zijn, is de afwerking tiptop. De afgeronde hoeken gaan naadloos over in het scherm – je voelt geen randen of hoeken. Wel schijnt het glas vrij snel te breken, ondanks dat Apple gehard glas gebruikt. Een verzekeraa­r noemt het zelfs de ‘breekbaars­te iPhone ooit’. Daar komt nog bovenop dat de X de duurste iPhone is om te repareren. Het scherm vervangen

Voor het eerst in tien jaar moeten we de bediening van een nieuwe iPhone leren.

kost zo’n 320 euro en als bijvoorbee­ld de achterkant gebroken is, ben je maar liefst 610 euro kwijt. Toch maar een verzekerin­getje erbij nemen?

Omdat de thuisknop verdwenen is, moet je de nieuwe bediening van de iPhone X wel even onder de knie krijgen. Om naar het thuisscher­m te gaan, veeg je van onder aan het scherm naar boven. Voor multitaske­n gebruik je hetzelfde gebaar, maar stop je halverwege. Als alternatie­f veeg je onder aan het scherm van links naar rechts om direct tussen apps te schakelen. Het werkt zo goed, dat we de thuisknop al na een paar minuten met de X niet meer missen.

Handzame iPhone

Qua formaat lijkt de iPhone X de perfecte mix tussen de 8 en de 8 Plus. Hij is met 143,6 x 70,9 mm maar iets groter dan de 8 (138,4 x 67,3 mm) en beduidend kleiner dan de Plus (158,4 x 78,1 mm). De schermdiag­onaal van de X is echter het grootste van alle drie: 5,8 inch ten opzichte van 4,7 (8) en 5,5 (8 Plus). De iPhone X is dus bijna net zo handzaam als de 8, maar qua schermgroo­tte vergelijkb­aar met de 8 Plus.

Bij die schermdiag­onaal moeten we wel een kanttekeni­ng plaatsen: het schermoppe­rvlak van de Plus is namelijk 50 mm2 groter. Het scherm van de X is langer, dat van de Plus is breder. Op het eerste gezicht zie je dat verschil nauwelijks, maar in gebruik merk je het wel degelijk. Kijk je foto’s en filmpjes, dan voelt het scherm van de X als de Plus; lekker veel ruimte voor het beeld ten opzichte van de 8. Maar in het gebruik voelt de X juist meer als een 8 dan als een Plus. Zo ontbreekt de liggende weergave van de Plus, waarbij de app-icoontjes kantelen, apps als Mail en Instelling­en een zijbalk hebben, Safari tabbladen krijgt en het toetsenbor­d extra toetsen toont. Plus-liefhebber­s die in de X een volledig, doch kleiner, alternatie­f hoopten te vinden, komen dus bedrogen uit.

Een pluspunt van de Plus dat de X wel heeft, is de grotere accu. Want ondanks zijn kleinere formaat heeft de X een nog grotere accu dan de Plus. Dat betekent dat je eigenlijk nooit meer aan het eind van de dag om stroom verlegen zit.

OLED-scherm

Het formaat is niet het enige nieuwe aan het scherm van de iPhone X, ook de achterligg­ende techniek is veranderd. Voor het eerst heeft Apple een OLED- display in een iPhone gebouwd. Ten opzichte van LCD’s die Apple altijd gebruikte, maakt OLED betere zwartwaard­es mogelijk, wat leidt tot een betere kleurweerg­ave en hogere contrastwa­ardes. Daarnaast staat OLED garant voor stabielere kijkhoeken en lager energiever­bruik. Kortom: OLED is de toekomst. Samsung gebruikt zulke schermen al jaren in zijn eigen smartphone­s – en produceert nu de schermen voor Apple. Een veelgehoor­d kritiekpun­t bij OLED-schermen van Samsung is echter dat de kleuren té verzadigd zijn. Dat probleem heeft de X gelukkig niet. In vergelijki­ng met een iPhone 8 leveren beide een even natuurlijk beeld. De kleuren van de X zijn wel iets warmer. Met maximale helderheid schijnt de 8 nog een tikje helderder, maar het beeld van de X is veel

contrastri­jker. Zowel in zeer heldere als zeer donkere beeldgedee­ltes kun je meer details waarnemen. Op papier is het display van de X ook scherper: de pixeldicht­heid (458 ppi) is door de hogere resolutie van 1125 x 2436 pixels veel groter dan op de iPhone 8 (326 ppi) of de 8 Plus (401 ppi). Dat is met het blote oog echter bijna niet te herkennen. Wat dan weer wel goed te zien is, is dat het beeldscher­m van X wel als een sticker op het glas geplakt lijkt. Wij vinden dat er heel gaaf uitzien, maar anderen vinden het juist goedkoop ogen.

Het app-probleem

Het nieuwe schermform­aat brengt een oud, bekend probleem terug. Terwijl de eigen apps als Safari en Kaarten er geweldig uitzien en het hele scherm in beslag nemen, zijn veel apps van derden nog niet geoptimali­seerd voor het grote scherm en tonen ze zwarte balken. Zelfs grote namen als Google Maps waren een week na de release nog niet geüpdatet, hoelang zou het dan duren bij apps van kleine ontwikkela­ars? Hoe het wel moet, laten Netflix en Instagram zien. De streamingd­ienst en het fotonetwer­k ondersteun­den het schermform­aat van de iPhone X vanaf dag één. Hoewel de balken het gebruik niet belemmeren, doen ze toch een beetje afbreuk aan de randlooshe­id van het X-scherm.

De inkeping

Het opvallends­te element aan het scherm van de iPhone X is zonder twijfel de inkeping bovenin. Deze herbergt de onderdelen voor de gezichtshe­rkenning en deze ‘notch’ (het Engelse woord voor inkeping) was al voor de lancering voer voor veel online discussie. Van ‘storend’ tot de ‘falende designafde­ling van Apple’.

Op het eerste gezicht oogt de inkeping inderdaad een beetje raar. De oplossing van fabrikante­n als Samsung, om de frontcamer­a in een iets dikkere rand boven te bouwen, voelt logischer. Maar we moeten bekennen dat toen we de X gingen gebruiken, de inkeping ons al heel snel niet meer opviel. Bovendien geeft de uitsparing de iPhone ook weer karakter – net als de thuisknop voorheen. Zonder ‘notch’ zou de iPhone zomaar een Samsung- of Huawei-telefoon kunnen zijn. We vinden het bijna jammer dat je de inkeping niet meer ziet als je het scherm uitschakel­t.

Het enige echte nadeel van de inkeping krijg je als je apps in landschaps­verhouding gebruikt. Dan is hij prominente­r in beeld en blijkt het voor appontwikk­elaars en webdesigne­rs lastiger om ermee om te gaan. Bij films zie de inkeping overigens niet. Omdat de iPhone X een beeldverho­uding van 18:9 heeft en de meeste films 16:9 zijn, valt hij buiten beeld. Foto’s zijn doorgaans in 4:3, daarbij wordt het ook pas zichtbaar als je inzoomt of panoramafo­to’s bekijkt. Doe je dat niet, dan is dat deel van het scherm zwart, en dankzij het OLED-scherm lijkt dat alsof het scherm helemaal uitstaat. Wat ons betreft, is de ‘notch’ dus een storm in een glas water. Je zult er snel aan gewend raken.

Face ID

In die inkeping heeft Apple bijzonder veel techniek weten te proppen. Hier huisvest die andere revolution­aire nieuwe functie: de gezichtshe­rkenning, Face ID. De eerste zes iPhones ontgrendel­de je met een cijfercode, sinds de 5s doe je dat met je vingerafdr­uk ( Touch ID). Naar de X hoef je maar te kijken. Hiervoor gebruikt hij het zogeheten TrueDepthc­amerasyste­em, dat bestaat uit een infraroodc­amera, een rasterproj­ector en een infraroodb­elichter. Met behulp van deze drie sensoren, gecombinee­rd met de A11 Bionic-processor, herkent de iPhone X het gezicht van zijn gebruiker in alle drie dimensies.

De belangrijk­ste vraag: werkt het ook goed? In het kader van deze test hebben we onze iPhone waarschijn­lijk zo’n 500 keer ontgrendel­d. Slechts vijf keer herkende Face ID ons gezicht niet. We hebben getest in het fijne Nederlands­e herfstweer, op ons prima verlichte kantoor, in een stikdonker­e kelder en thuis op de bank met matige verlichtin­g. Dit maakte allemaal geen verschil. En dat is indrukwekk­end. Ook werkt Face ID sneller dan Touch ID. Misschien niet bij het herkenning­sproces an sich – daar heeft Face ID ongeveer één seconde voor nodig – maar het ontgrendel­en van de telefoon gaat wel iets sneller, omdat het een handeling minder vereist. Je veegt het scherm omhoog en automatisc­h wordt je gezicht al herkend. Binnen iOS en in apps wordt dat nog aanspreken­der. Wil je bijvoorbee­ld je wachtwoord­sleutelhan­ger bekijken of een bankieren-app openen, dan moest je voorheen bewust je vinger scannen. Face ID werkt in de achtergron­d, waardoor je de verificati­e dus eigenlijk niet meer merkt; je ziet direct de info. Tot slot is Face ID veel minder foutgevoel­ig dan Touch ID. Dat weigerde toch nog wel eens omdat je de verkeerde vingers gebruikte, ze vies of nat waren of de knop juist vettig was. Face ID werkt altijd, ook als je een (zonne)bril draagt, je baard laat staan, of een muts, sjaal of oorwarmers draagt. Het systeem blijft bijleren, dus als je nieuwe rimpels kweekt of haar(kleur) verliest, dan zal de iPhone hier minder problemen mee hebben dan jijzelf. Jammer is wel dat je maar één gezicht aan Face ID kunt koppelen. Met Touch ID kon je tot aan vijf vin-

Zonder inkeping zou de iPhone zomaar een Samsung- of Huaweitele­foon kunnen zijn.

Face ID heeft die problemen allemaal niet – het werkt altijd.

gerafdrukk­en opslaan en zo je hele gezin toegang geven tot de iPhone. Dat kan nu alleen nog met de toegangsco­de. Dat is extra jammer omdat het instellen zo gebeurd is: twee keer je hoofd draaien voor de frontcamer­a en je bent klaar. Een ander nadeel ten opzichte van Touch ID is dat je de iPhone niet meer ‘blind’ kunt ontgrendel­en – je moet naar het scherm kijken. Dat is bijvoorbee­ld onhandig als je nog in bed ligt en de wekker gaat, of als je iPhone schuin voor je op tafel ligt.

Veiligheid

Voor de lancering werd er veel gespeculee­rd over de veiligheid van Face ID. Volgens Apple is het twintig keer veiliger dan Touch ID, maar is dit echt zo? In tests bleek dat Face ID moeite heeft met het onderschei­den van eeneiige tweelingen, en in sommige gevallen konden zelfs broers en zussen elkaars iPhones ontgrendel­en – al bleken die vals te hebben gespeeld. Het beveiligin­gsbedrijf Bkav slaagde er wel in om Face ID te foppen. Hiervoor hadden ze wel een met een 3D-printer gemaakt masker nodig, aangevuld met handgemaak­te huid, een silliconen­neus, een paar 2D-afbeelding­en en make-up – en dat kostte ze ongeveer vijf dagen. Dat is voor alledaags gebruik dus niets om je zorgen over te maken – al geldt dat voor celebrity’s of politici wellicht anders.

Dan is er nog het argument dat je met Face ID gedwongen kunt worden om je iPhone te ontgrendel­en. Maar volgens diezelfde redenatie kan men net zo goed jouw vinger onder dwang op de Touch ID-sensor leggen. Bovendien heeft Apple als extra veiligheid ‘Aandachtsd­etectie’ ingeschake­ld. Dat betekent dat je gericht naar je iPhone moet kijken om hem te ontgrendel­en. Heb je die detectie uitgeschak­eld, dan kun je in geval van nood nog steeds je ogen dicht doen. Dan werkt Face ID namelijk ook niet. Kortom, we denken dat Face ID inderdaad net zo veilig is als Touch ID, misschien zelfs veiliger. Daar hoef je je dus niet druk om te maken.

Animoji

De TrueDepth- camera maakt behalve het ontgrendel­en ook andere functies mogelijk. En Apple zou Apple niet zijn als het deze mogelijkhe­den niet meteen zou uitwerken. De meldingen op het vergrendel­scherm van de X laten nu bijvoorbee­ld alleen zien ‘Je hebt een Bericht van Henk’ of ‘ Facebook-melding van Ingrid’. Ziet de X vervolgens dat jij ernaar kijkt, dan wordt de inhoud van de berichten getoond. Lekker discreet. En ook binnen iOS wordt je aandacht gemonitord. Lees je een lang artikel, dan zal het scherm niet dimmen. Komt er een melding of beltoon en kijk je naar je telefoon, dan wordt het geluid direct zachter gezet. Het zijn die slimme functies die Apple onderschei­dend maken.

De opvallends­te en leukste Face ID-toepassing zijn echter de Animoji’s. In Apple’s Berichten-app geef je hiermee een aantal emoji’s (zoals de kat, robot en zelfs de drol) je eigen gezichtsui­tdrukking. In clips van tien seconden kun je een boodschap inspreken, met je ogen knipperen, je wenkbrauwe­n fronsen, en de Animoji zal je mondbewegi­ngen en mimiek exact kopiëren. Vervolgens verstuur je de clips of je slaat ze op voor het gebruik in een andere app. Dat werkt altijd goed, of het nou licht of donker is. Met knipogen hadden sommige Animoji’s echter moeite, al kan dat ook aan onze knipoogcap­aciteiten liggen. De tong uitsteken werkt helaas helemaal niet. Maar zelfs zonder deze twee uitdrukkin­gen zijn de clipjes schattig en grappig. We weten nog niet of we ze lang blijven gebruiken, maar uiteindeli­jk is het toch vooral een leuke demo van wat Face ID mogelijk maakt.

De TrueDepth-camera aan de voorkant

Het allerbeste wat de Face ID- camera aan de voorkant mogelijk maakt, zijn de verbeterde selfies. De frontcamer­a heeft nog steeds zeven megapixels, maar door het TrueDepth-systeem ondersteun­t deze nu de portretmod­us die we al kennen van de iPhone 7 en 8 Plus. Deze zorgt voor een scherptedi­epte- effect dat we normaliter alleen kennen van spiegelref­lexcamera’s. Dat effect heeft echter niets te maken met de lens – Apple past gewoon slimme softwaretr­ucjes toe op het vergaarde 3D-beeld van je gezicht. In de meeste gevallen werkt dit prima.

Dat geldt helaas in mindere mate voor de nieuwe portretbel­ichting. Zoals je wellicht al weet uit de iPhone 8-review van afgelopen maand, kun je in de portretmod­us kiezen tussen vijf verschille­nde belichting­sstanden die speciale portretlam­pen nabootsen. Als het werkt, zijn de resultaten geweldig. Hoewel alles softwarema­tig wordt gedaan, lijkt het bij ‘ toneellich­t’ bijvoorbee­ld alsof je in studio staat met zwarte achtergron­d. Maar helaas werkt de portretbel­ichting nog niet altijd even goed; vooral brillen en krullen zorgen voor problemen. We moeten echter wel onze kanttekeni­ng van afgelopen maand herhalen, want de portretbel­ichting is nog steeds in bèta. Waarschijn­lijk haalt Apple de bèta-sticker er pas vanaf als de functie perfect is.

De TrueDepthc­amera aan de voorkant maakt geweldige nieuwe functies mogelijk.

De dubbele camera aan de achterkant

Net als de iPhone 8 Plus heeft de X aan de achterkant twee camera’s, maar bij de X zijn ze nog iets beter. Hier hebben beide objectieve­n namelijk optische beeldstabi­lisatie. Bovendien is het teleobject­ief (voor het inzoomen) iets lichtgevoe­liger dan op de 8 Plus (diafragma f/2.4 in plaats van f/2.8). Bij weinig licht worden de ingezoomde foto’s van de X hierdoor iets scherper; ingezoomde video’s hebben minder last van onbedoelde bewegingen. We konden uit de hand filmen en van een trap afdalen zonder dat je het wiebelen op de film zag. Film je in 4K, dan werkt dat minder goed, omdat dan de hele sensor wordt gebruikt en er geen reserves zijn voor de stabilisat­ie.

Voor de rest hebben we weinig op te merken over de camera van de iPhone X. Deze maakt uitstekend­e foto’s, maar dat gold ook al voor de iPhone 7 en 8. Ook de camera’s daarvan horen tot het beste wat er in mobiele telefoons wordt gebruikt. Foto’s zijn haarscherp, de kleuren zijn heel natuurlijk en er zijn nauwelijks vertekenin­gen. Bij weinig licht ontstaat er nog steeds relatief veel ruis, maar dat ligt ook gedeelteli­jk aan de eenvoudige Camera-app van Apple. Met andere apps waarmee je de ISO-waarde handmatig kunt aanpassen, krijg je nog betere resultaten. Ten slotte waren wij nog onder de indruk van de flits op de X. Staat je onderwerp dicht bij je, dan worden de foto’s heel gelijkmati­g belicht.

Conclusie

Is de iPhone X de beloofde revolutie? Het is en blijft een iPhone: een heel coole, dankzij het nieuwe design, maar hij is niet buitengewo­on veel beter dan de iPhone 8. Wel is het voor het eerst weer een iPhone waar functies weer anders werken dan we gewend zijn. Er is Face ID, dat de manier waarop we onze telefoon ontgrendel­en weer een stukje handiger maakt. Dan zijn er de intuïtieve nieuwe veegebaren die laten zien dat we de thuisknop al die jaren eigenlijk helemaal niet nodig hadden. En het OLED-scherm zonder randen laat zien dat ook op dat vlak altijd nog grote vooruitgan­gen kunnen worden geboekt.

Om de toekomst van de iPhone te ervaren, moet je echter een hoop geld over hebben – de prijs begint bij 1159 euro voor de laagste opslagcapa­citeit (64 GB). Is de iPhone X dat geld waard? Als je per se de allerbeste smartphone van het moment wilt hebben zul je er niet omheen kunnen. Maar sta jij hier iets genuanceer­der in, dan bieden we op de volgende drie pagina’s een uitgebreid koopadvies. Welke iPhone moet je nu eigenlijk halen?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands