iCreate (Netherlands)

Delen met gezin, vrienden en collega’s

ICloud geeft je alle gemakken om snel heel veel zaken te delen, maar ook de macht om zelf te bepalen wat wel en niet openbaar is.

-

Als je al een tijdje Apple- gebruiker bent, dan staat je iCloud waarschijn­lijk boordevol gegevens. Bestanden in iCloud Drive. Foto’s in iCloud-fotobiblio­theek. Afspraken in Agenda. Notities, documenten, spreadshee­ts, presentati­es … In de begindagen van iCloud waren al deze gegevens voor jezelf voorbehoud­en. Het delen ervan was mogelijk, maar het was best wel omslachtig en beperkt. De laatste jaren probeert Apple hier veranderin­gen in te brengen. En zoals we van Apple zijn gewend, gebeurt dat op een zeer gebruiksvr­iendelijke manier, met verschille­nde gradaties van wat je allemaal met wie wilt delen.

Familie, vrienden en collega’s

Het delen volgens Apple is in te delen in kringen van intimiteit. Hoe intiemer de relatie, hoe hoger het privégehal­te van de gegevens die je wilt delen. De eerste kring is je gezin. Voeg je Applegebru­ikers bij jou thuis toe aan ‘Delen met gezin’, dan worden er automatisc­h een gedeelde agenda en een fotoalbum aangemaakt, kan iedereen alle apps downloaden die een ander gezinslid al heeft gekocht en kun je elkaars locatie inzien. Sinds kort is het zelfs mogelijk om je iCloud- opslag en je Apple Music-abonnement te delen. En hoewel een familierel­atie intiem is, betekent dat niet dat iedereen altijd alles moet weten. Daarom geeft Apple je de keuze wat je precies met je kinderen, of juist je ouders, wilt delen.

De volgende deel-kring zijn je vrienden. Die hoeven niet meteen toegang tot je hele aankoopges­chiedenis in de App Store te hebben, laat staan tot je foto’s. Daarom laat Apple je doelgerich­t kiezen wat je wilt delen. Een paar bestanden in iCloud Drive, een fotoalbum van een gezamenlij­ke vakantie en eventueel nog een agenda om het volgende feestje te plannen. Maar meer niet.

De laatste groep zijn je collega’s. Met deze personen wil je niet alleen documenten delen, met collega’s hoor je samen te werken. Dat kan in bijvoorbee­ld in Notities, Pages- documenten, Numbers-spreadshee­ts en Keynote-presentati­es.

Alle opties uitgelegd

In deze feature leggen we alle deel- opties van iCloud aan de hand van deze drie groepen uit. Dat betekent echter niet dat het delen louter tot deze groep beperkt moet blijven: als je wilt, deel je het fotoalbum van je gezin ook met je collega op het werk of ontwerp je met vrienden gezamenlij­k een schitteren­de uitnodigin­g in Pages. Alleen bij zaken waarmee geld gemoeid is (zoals app-aankopen, Apple Music en iCloud- opslag) laat Apple je die alleen met je gezin delen. Ben je klaar om je familierel­atie een nieuwe, digitale wending te geven? Op de volgende pagina beginnen we met ‘Delen met gezin’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands