iCreate (Netherlands)

Terry Stoker

Een tech-journalist­e had een beetje vuil onder een vlindertoe­ts. De schade? Zeshonderd euro.

-

Als er iets onlosmakel­ijks verbonden is met december dan is het rijmwoord en dicht. De hele iCreate is wat overdreven, maar is het iets voor de Apple snacks, wellicht?

A pple gebruikt sinds de 12inch MacBook een nieuwe techniek voor het toetsenbor­d: de vlindertoe­ts. Deze maakt het typen een stuk prettiger, maar er zijn ook gebruikers die problemen hebben met het toetsenbor­d. Een klein beetje stof kan er namelijk al voor zorgen dat toetsen niet reageren, of dat de toetsen tekens dubbel typen.

Stukje stof

Daar had ook techjourna­liste Casey Johnton last van. Elke keer dat ze eenmaal op de spatiebalk drukte, resulteerd­e dit in een dubbele spatie. ‘Waarschijn­lijk is het een wolkje stof’, kreeg ze bij de Genius Bar te horen. Bij een vlindertoe­tsenbord is dat knap vervelend. Hier komt niet zo snel vuil onder terecht, maar áls dat gebeurt heb je meestal een probleem. Door het lage profiel van de toetsen is de kans groot dat de toets niet, of slecht werkt. Bovendien is het erg lastig om het vuil weg te halen. Als je een knop verwijdert om eronder te reinigen, is de kans groot dat de vlindertoe­ts onherstelb­aar beschadigd raakt.

Zelfs de meest ervaren Genius Barspecial­isten wisten zich met het spatieprob­leem van Johnston geen raad. Om het probleem op te lossen moest Apple uiteindeli­jk naast het toetsenbor­d ook de hele behuizing rondom het toetsenbor­d vervangen. De kosten? 700 dollar, zo’n zeshonderd euro.

Garantie

Heb je zelf ook problemen met het vlindertoe­tsenbord? Probeer het toetsenbor­d dan eerst zelf schoon te maken met perslucht. Op de website van Apple lees je hoe je dit het beste doet: je komt hier via www.icreatemag­azine.nl/vlindertoe­tsenbord. Richt het niets uit, dan is dat niet meteen reden voor paniek; de kans is groot dat je MacBook met vlindertoe­tsenbord nog binnen de garantie valt. Garantie heb je tot twee jaar na de aankoopdat­um.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands