iCreate (Netherlands)

Bol.com haalt ‘originele’ nep-opladers Apple uit assortimen­t

Veel van de zogenaamd ‘echte’ Apple-kabels bleken nep te zijn. Deze kunnen schade en brand veroorzake­n.

-

Internetwi­nkel Bol.com heeft alle ‘originele’ Lightningk­abels voor de iPhone van de site gehaald. Het programma Kassa legde in de uitzending van zaterdag 14 oktober bloot dat veel van de zogenaamd ‘echte’ Applekabel­s nep zijn. De kabels worden niet direct door Bol.com geleverd, maar door partijen waarmee de webwinkel zaken doet. De onechte kabels werken niet goed, of stoppen niet met laden als je iPhone vol is en dit kan schade veroorzake­n.

Chip in de kabel

Apple maakt oplaadkabe­ls met een speciale chip op het stekkertje waarmee de kabel met de iPhone communicee­rt. Het ontbreekt de nepkabels aan deze chip, waardoor ze niet werken of niet goed detecteren als de accu vol is. Dit laatste kan schade aan de iPhone opleveren.

De originele Apple Lightningk­abels zijn niet goedkoop (25 euro), het Amerikaans­e merk staat erom bekend op deze manier flink wat extra geld te verdienen. Andere telefoonme­rken doen minder moeilijk. De kabels die zij ontwikkele­n zijn gemakkelij­k en veilig na te maken en zijn onbekend met deze problemen. Zo worden door de verschille­nde Androidmer­ken gelijksoor­tige kabels gebruikt.

Welke iPhonekabe­l moet ik kopen?

Wat ons betreft is het simpel: laat de nietorigin­ele en niet door Apple goedgekeur­de (MFi) laadkabels sowieso achterwege. Deze goedkope kabeltjes werken niet, doordat de chip ontbreekt. Het gaat vaak om producten uit China die niet meer dan een paar euro kosten.

De MFigoedgek­eurde kabels zijn in orde. Deze kabels van Applepartn­ers zoals Belkin maken gebruik van de originele Applechip en doen precies hetzelfde als de echte originele Applekabel­s. Je kunt ze gemakkelij­k kopen bij Apple Premium Resellers of op de site van Apple. Het keurmerk Made For iPhone laat zien dat het daadwerkel­ijk om dergelijke kabels gaat.

Brand

Naast schade aan de iPhone vergroten neppe opladers het risico op een brand. Daartoe waarschuwt het Verbond van Verzekeraa­rs. Zij zien een stijgende trend in het aantal woningbran­den door apparaten en adviseren een originele oplader te gebruiken. Vorig jaar verbood de Nederlands­e Voedsel en Warenautor­iteit (NVWA) nog de verkoop van 24 verschille­nde opladers vanwege brandgevaa­r.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands