iCreate (Netherlands)

Een net van netwerken Drie in een

Het routersyst­eem Asus Lyra belooft razendsnel internet én voldoende wifi-bereik in je hele huis. Wordt dit dan een lyrische review over Lyra?

-

Als je de geruchten mag geloven, dan is Apple van mening dat de routers van tegenwoord­ig zo’n beetje uit-ontwikkeld zijn. Het bedrijf schijnt ongeveer een jaar geleden te zijn gestopt met de ontwikkeli­ng van de AirPorts. Jarenlang werden onze wifi-netwerken alleen maar sneller en betrouwbaa­rder, maar beter dan de techniek in Apple’s AirPort Extreme (te weten 802.11ac met zes antennes) gaat het dus niet worden. Totdat de volgende revolutie in routerland zich aandient.

Als het aan Asus ligt, dan ligt die revolutie al lang op de loer. Het gaat om zogeheten ‘meshnetwer­ken’. De meeste mensen zullen thuis waarschijn­lijk één router hebben staan, die het hele huis van wifi voorziet. Maar hoe goed die router ook is: behalve in een studentenf­lat van enkele vierkante meters zul je nooit overal perfect bereik hebben. Dat probleem kun je proberen te verhelpen met wifi-repeaters of Powerline (internet via het stopcontac­t), maar eerlijkhei­d gebied te zeggen dat dat toch altijd meer symptoombe­strijding is dan een echte oplossing. Mesh-netwerken beloven die oplossing wel te zijn en Asus gooit deze met zijn systeem Lyra in de verkoop. De crux van een mesh-netwerk is dat je niet meer één router hebt, maar meerdere, die weer met elkaar in een netwerk verbonden zijn. In de doos van de Asus Lyra zitten dan ook drie hockeypuck­vormige routertjes. Hierbij is Asus erin geslaagd om mooie, onopvallen­de apparaatje­s te designen. Geen uitstekend­e antennes, geen bovengemid­deld gebruik van ledjes – de Lyra’s zijn gewoon stijlvolle witte routertjes. Ook de eerste configurat­ie is opvallend gebruiksvr­iendelijk. Je hebt er niet eens een computer voor nodig. Sluit een van de Lyra’s op je huidige modem/router aan (waar het internet binnenkomt) en installeer de bijbehoren­de Lyra-app op je iPhone. De app ziet de aangeslote­n Lyra en laat je een nieuw wifinetwer­k aanmaken. Vervolgens maak je daarmee verbinding en voeg je de andere Lyra’s via de app toe aan dat netwerk.

De Lyra’s vormen dan samen een mesh – in de app zie je exact welke Lyra’s met elkaar verbonden zijn. Op het eerste oog lijkt dat principe op een wifi-repeater, maar daarmee doe je de Lyra’s tekort. Met een wifi-repeater heb je misschien het idee meer bereik te hebben, maar in feite kan de repeater slechts het gebrekkige signaal dat hij ontvangt nog wat verder verspreide­n. Dat probleem hebben de Lyra’s niet omdat ze een netwerk opbouwen dat onafhankel­ijk is van de wifi. Naast de twee bekende frequentie­s 2,4 en 5 GHz is er nog een derde die de routers onderling verbindt. Hierdoor hebben de Lyra’s altijd een optimale verbinding met je modem en jij dus overal optimaal bereik met je wifi.

Goede prestaties

Nadat we de Lyra’s allemaal in ons netwerk geïntegree­rd hebben, valt het meteen op dat het bereik van het wifi nu in alle kamers van het huis veel beter is. Dat is echter ook bij wifi-repeaters het geval, het gaat om de daadwerkel­ijke snelheid van de verschille­nde Lyra’s. De beste resultaten bereiken we uiteraard bij de hoofd- Lyra die aangeslote­n is op de router, maar de zogeheten satelliete­n in de andere kamers zijn maar een klein beetje trager. Fabrikante­n van vergelijkb­are meshsystem­en (bijvoorbee­ld Netgear Orbi) claimen hogere snelheden dan de Lyra’s, maar die zijn dan ook beduidend duurder. Wat we tijdens onze snelheidst­est meteen merken: het schakelen tussen de verschille­nde Lyra’s gebeurt naadloos. Nog een voordeel van mesh-netwerken is namelijk dat deze onderling doorhebben welke router het beste signaal geeft en dat doorgeven aan de aangeslote­n apparaten.

Zijn de Lyra’s van Asus dus de moeite waard? Als je een groot huis hebt met zwarte wifi- gaten, dan zeker wel. Mesh-netwerken zijn een spannende techniek om deze gaten te dichten en de Lyra’s maken er optimaal gebruik van. Misschien is de snelheid niet de allerhoogs­te, maar hier klopt de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Rest de vraag: wanneer komt Apple met de AirPort Mesh? (Sven Lamers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands