iCreate (Netherlands)

Een oneindig iCloud-klembord

-

Toen Apple afgelopen jaar het iCloud-klembord presenteer­de, waren we helemaal enthousias­t. Het principe is simpel: kopieer iets op de iPhone of iPad en je kunt dat ook op de Mac plakken. En vice versa. Nu we de functie al een tijdje gebruiken, geven we toe: hij is best handig, maar we hadden gewenst dat er wat meer mogelijkhe­den waren. Zoals in het Mac-programma iPaste, waar we in iCreate 89 (p. 52) een hele workshop aan wijdden. Hiermee kun je meerdere dingen knippen en dan zelf kiezen wat je wilt plakken. Wat zou het mooi zijn als iPaste ook voor iOS beschikbaa­r was en dat je via iCloud een gedeeld klembord kon gebruiken … Goed nieuws: het is er sinds kort voor iOS én werkt via iCloud.

Als je de Mac-app al gebruikt, zal je de werkwijze van de iOS-versie erg bekend voorkomen. Je knipt iets en het verschijnt vanzelf in iPaste. Vanaf daar mag je de laatste drie items uit je klembord selecteren en deze weer ergens plakken. Met de Pro-versie voor 3,49 euro kies je uit de laatste dertig items, maak je groepen aan met vast opgeslagen items en plak je deze met behulp van de nieuwe drag & drop-functies van iOS 11. Alle items die je knipt, verschijne­n ook in het programma op de Mac. In vergelijki­ng met de Mac-versie is er wel een kleine beperking: iPaste kan in iOS niet altijd op de achtergron­d draaien. Wil je een geknipt item toevoegen, dan moet je de app starten. Gelukkig heeft de ontwikkela­ar een manier gevonden om dit probleempj­e te omzeilen: voeg iPaste toe aan het Widget-scherm en een veeg daarheen voldoet om iets aan je gedeelde klembord toe te voegen.

iPaste is vergelijkb­aar met het iCloud-klembord, maar dan op steroïdes. De gratis versie biedt met zijn drie items al voldoende flexibilit­eit. Je moet er dus alleen even aan denken om het Widgetsche­rm te openen. (Sven Lamers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands