iCreate (Netherlands)

Gebruik je iPhone als autosleute­l

De eerste nieuwe functie van iOS 13 is nu al duidelijk.

-

B en je altijd op zoek naar je autosleute­ls? Maar zit je iPhone wél altijd zo ongeveer aan je hand vastgeplak­t? Goed nieuws: binnenkort kun je je iPhone gebruiken om je auto te ontgrendel­en. Daarmee is de iPhone de autosleute­l van de toekomst!

Apple maakt sinds kort deel uit van het Car Connectivi­ty Consortium (CCC), een samenwerki­ng tussen verschille­nde auto- en smartphone­fabrikante­n. Naast Apple zijn onder meer ook Audi, BMW, Samsung en LG aangeslote­n bij het CCC. Een van de projecten waar het CCC momenteel druk mee is, is Digital Key – oftewel, je iPhone of andere smartphone gebruiken als autosleute­l. Hierbij wordt gebruikgem­aakt van de NFC- en bluetootht­echnologie die al in de iPhone aanwezig is. Vorig jaar lekte op een soortgelij­ke manier ook al uit dat draadloos oplaadbare iPhones aanstaande waren – toen werd Apple lid van het Wireless Power Consortium.

Telefoon als autosleute­l is niet nieuw

Het idee van je iPhone als autosleute­l is in principe niet nieuw: merken als Audi en Volkswagen kunnen al met zo’n digitale sleutel uit de voeten. Het innovatiev­e zit hem in het feit dat er nu gezocht wordt naar een standaard. Op dit moment heeft ieder automerk zijn eigen systeem, dat wordt straks rechtgetro­kken. De digitale sleutels werken dan met verschille­nde telefoons en verschille­nde voertuigen, ongeacht het merk. Volgens het CCC moet de standaard begin volgend jaar worden vrijgegeve­n – ruim op tijd voor iOS 13 dus. Klein nadeeltje? Als je deze ‘digitale sleutel’ kwijtraakt, wordt het natuurlijk echt een dure grap …

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands