iCreate (Netherlands)

Een enkele camera voor schitteren­de (portret) foto’s

-

Het schieten van de mooiste portretfot­o’s was voorheen voorbehoud­en aan iPhones met een dubbele camera. De iPhone Xr moet het doen met een enkele cameralens, maar kent wél de portrettru­c. Dit is wat je moet weten van de iPhone Xr – en een hoop zal je bekend voorkomen van de Xs (Max).

Portretmod­us

Een extra lens ontbreekt, maar de Xr weet de e ecten daarvan op bijzondere wijze na te bootsen. De enkele lens in combinatie met machine learning zorgt voor fraaie portretten: de persoon in beeld is scherp en krijgt alle aandacht, de achtergron­d blijft vaag. Je hebt drie belichting­se ecten: natuurlijk, studio en contour. Toneel en Toneel mono ontbreken ten opzichte van de dubbele camera. Met de sel e-camera aan de voorkant van het toestel heb je overigens wel de beschikkin­g over alle vijf de e ecten.

Betere bokeh

Naar de onscherpe delen op de achtergron­d van een portretfot­o wordt verwezen met de Japanse term ‘bokeh’. Bokeh kan supersterk zijn, waardoor je de voorwerpen op de achtergron­d helemaal niet meer herkent en alles verandert in een waas van kleuren. Minder heftig kan ook: dan is de achtergron­d een tikkeltje wazig maar nog wel goed te herkennen. Op de iPhone Xr (en Xs overigens) is het bokeh-e ect geavanceer­der dan voorheen, waardoor het subtieler oogt.

Nieuw: Diepterege­ling

Heb je een portretfot­o gemaakt, maar ben je achteraf toch niet helemaal tevreden over het resultaat? Geen probleem. De foto bestaat uit meerdere beelden en daardoor is het altijd nog mogelijk om de scherptedi­epte van het plaatje aan te passen. Apple is hiermee de concurrent­ie ver voor.

Slimme HDR

Op een foto vind je altijd lichtere en donkerdere gedeelten. De camera bied nu een verbeterde vorm van HDR, slimme HDR. Hiermee krijgen zowel de lichte gedeeltes in je foto’s als de schaduwen veel meer detail, waardoor ze nog levendiger ogen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands