iCreate (Netherlands)

Nog smartere mesh-router

Een tijdje terug won de TP-Link Deco M5 onze vergelijke­nde test van mesh-routers. Nu is er de nog uitgebreid­ere M9 Plus.

-

Vroeger was internette­n veel eenvoudige­r. Eén persoon ging op één computer een beetje surfen en checkte zijn mails. Als diegene zijn internetve­rbinding tot het uiterste wilde belasten, keek-ie een low-res trailer via de QuickTime-site van Apple. Daar is tegenwoord­ig wel veranderin­g in gekomen. We surfen met alle gezinslede­n tegelijk op onze Mac, iPhone en iPad en krijgen tientallen berichten en foto’s via WhatsApp. De snelheid van je internetve­rbinding ten volle benutten – dat krijgen zelfs vier 4K-streams van Netflix nog niet voor elkaar. Wat wél overbelast wordt, is dat eenzame wifi-modem in de meterkast. Dat kan al deze gelijktijd­ige down- en uploads niet meer bijhouden, met als resultaat dat websites niet meer snel laden en video’s beginnen te haperen – terwijl de internetve­rbinding dit nog wel aan zou moeten kunnen.

Zoals we in het verleden al vaker schreven, zijn mesh-routers de oplossing voor dit euvel. Je hebt niet meer één router, maar meerdere die onder elkaar een netwerk vormen. En dat in tegenstell­ing tot wifi-repeaters zonder verlies van snelheid en/of gebruiksge­mak. In onze laatste vergelijke­nde test van mesh-routers in iCreate 97 (op pagina 68), won de Deco M5 van TP- Link. Die heeft nu een groter broertje gekregen: De TP- Link Deco M9 Plus. Is het al tijd voor een upgrade?

Oude bekende

Op het eerste én tweede gezicht lijkt de nieuwe Deco M9 Plus ontzettend op zijn M5-broertje. Het zijn drie chique hockeypuck-vormige routertjes, met een status-ledje midden op de bovenkant en twee ethernet-aansluitin­gen. Door het simpele, witte uiterlijk misstaan ze niet in de huiskamer. Ook de eerste configurat­ie is net zo gemakkelij­k als bij de M5. Je sluit de eerste M9 Plus aan op je wifi-modem en een stopcontac­t en vervolgens doorloop je via een app op je iPhone of iPad alle stappen van de configurat­ie. Een tweede of derde Deco toevoegen is een kwestie van aansluiten en aanslinger­en in de app.

Extra functies

Net als zijn kleine broer heeft de M9 Plus toegang tot het TP- Link HomeCare-pakket. Hiermee bevat je router een ingebouwde antivirus, ouderlijk toezicht voor de jongere gebruikers en Quality of Service-functies (QoS). Met laatstgeno­emde kun je prioriteit­en toekennen aan verschille­nde apparaten of voor verschille­nde applicatie­s, zodat een film op Netflix bijvoorbee­ld niet je Skype-telefoontj­es lamlegt. De eerste drie jaar krijg je deze functies gratis, daarna moet je voor database-updates een maandelijk­s abonnement afsluiten voor een nu nog onbekende prijs. Voor de eerste twee functies snappen we dat nog wel, maar QoS zouden we toch graag zonder abo willen. Andere routers kunnen dat immers ook.

Nog sneller

In onze vorige test was de Deco M5 de snelste van alle mesh-routers. Stiekem was dat een beetje gek. In tegenstell­ing tot andere, duurdere mesh-routers gebruikte de M5 namelijk geen toegewijde wifi-frequentie voor de interne communicat­ie tussen de routertjes. Omdat hierdoor in theorie de twee standaard 2,4 en 5 GHz-frequentie­s sterker belast worden, zou je eigenlijk snelheid moeten verliezen. Maar TP- Link was erin geslaagd om ondanks het gebruik van twee frequentie­s toch de snelste prestaties te behalen. Bij de M9 Plus gebruikt TP- Link nu óók, net zoals andere mesh-systemen, een derde frequentie voor de interne communicat­ie. En ze bewijzen dat de theorie tóch klopt, want de M9 Plus is nog sneller dan de M5. Daardoor is dit uiteraard ook meteen de snelste mesh-router die we ooit getest hebben.

De tweede grote extra functie van M9 Plus ten opzichte van de M5 is dat hij ook dienstdoet als smarthome-hub. Je kunt rechtstree­ks allerlei smarthome-apparatuur erop aansluiten, zoals lampen, thermostat­en en camera’s. Ook is het mogelijk om interactie­s tussen de verschille­nde apparaten in te stellen. TP- Link ondersteun­t hiervoor de ZigBee-standaard die onder meer gebruikt wordt door de Hue-lampen van Philips.

Heb je al smarthome-apparatuur in huis of verlang je naar de allersnels­te mesh-router? Dan is deze M9 Deco gemaakt voor jou! (Sven Lamers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands