iCreate (Netherlands)

HDR-monitor voor pro’s

-

Je ziet het goed. Deze monitor van Eizo, de ColorEdge CG319X, heeft een prijskaart­je van bijna vijfduizen­d euro. Veel geld, maar daar krijg je een geweldige monitor voor terug. Kijk maar eens naar de lijst met speci caties …

De monitor meet 31,1 inch en heeft een resolutie van 4096 x 2160 pixels – 4K dus. Sluit je je Mac via hdmi of DisplayPor­t aan (verrassing: alle kabels zitten in de doos!), dan valt je meteen het superscher­pe en contrastri­jke beeld op. Helderheid­swaardes van 350 cd/m² en een contrastve­rhouding van 1500:1 zeggen je waarschijn­lijk niets, maar we garanderen je dat dit het beste monitorbee­ld is dat we in onze reviewcarr­ière hebben gezien. De Eizo dekt 99 procent van de Adobe RGB-kleurruimt­e en is ook in staat om HDR-beelden weer te geven – handig voor de videobewer­king van tegenwoord­ig.

In tegenstell­ing tot een iMac voldoet de Eizo ook beter aan je ergonomisc­he wensen. Je kunt de hoogte aanpassen, hem naar voren en achter kantelen en linksen rechtsom draaien. Wat het uiterlijk betreft, volgt vorm duidelijk functie. De Eizo ziet er robuust uit, heeft net wat te dikke randen en is onopvallen­d matzwart. De geinigste functie voor profession­als heeft te maken met de kalibratie ervan. Om een monitor voor een bepaald doel te kalibreren – bijvoorbee­ld als lay- outscherm voor printmedia – heb je normaliter een extern kalibratie­apparaat nodig. Bij deze Eizo is die geïntegree­rd in scherm. Start je de kalibratie, dan schuift boven een sensor uit de randen en voltooit de meting. Desge- wenst laat je de kalibratie automatisc­h om de zoveel tijd herhalen, zodat je altijd het perfecte beeld houdt. Voor de gewone consument is dit misschien iets te veel van het goede, maar voor profession­als biedt de CG319X heel veel meerwaarde. (Sven Lamers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands