iCreate (Netherlands)

10 tips & trucs voor leukere foto’s met je iPhone

voor leukere foto’s met je iPhone

- Voor nog veel meer fotografie­tips lees je CHIP FOTO Magazine. Ga naar www.chipfotoma­gazine.nl

Zo maak je je foto’s nog mooier en interessan­ter.

01 Fotografee­r door een kader

Zoek naar objecten die als natuurlijk kader kunnen dienen. Deuren en ramen liggen voor de hand, maar ook boomtakken en pilaren zijn geschikt. Het voordeel van zo’n kader is dat de aandacht automatisc­h naar het hoofdonder­werp wordt getrokken.

02 Oneven aantal

Een oneven aantal objecten op een foto geeft doorgaans een meer uitgebalan­ceerde compositie dan een even aantal objecten. Het maakt daarbij niet uit of je een groepsport­ret, een sportevene­ment of een landschap fotografee­rt.

03 Raw-bestanden

Voor de beste resultaten fotografee­r je in raw. Daarvoor moet je een speciale app downloaden in de App Store, bijvoorbee­ld Obscura 2. Foto’s in dit formaat kun je achteraf veel uitgebreid­er bewerken.

04 Kijk om je heen

Fotografie is voor de mens slechts één van vele manieren om zich te uiten. Een blik op andere visuele kunstwerke­n, zoals schilderij­en, kan je op nieuwe ideeën brengen wat betreft onderwerpe­n, kleuren en compositie­s.

05 Let op de achtergron­d

Details in de achtergron­d kunnen de aandacht van het onderwerp afleiden. Dat geldt zelfs voor de lijn van een onscherpe, scheve horizon. Let er daarom op dat je een achtergron­d gebruikt die het onderwerp versterkt. Is die gelijkmati­g, dan is een donkere achtergron­d het beste.

06 Scherptedi­epte

Hoe dichter je bij een onderwerp staat, hoe kleiner de scherptedi­epte uitvalt. Wanneer er te veel onscherpte wordt veroorzaak­t, kun je beter de afstand wat groter maken en de foto achteraf uitsnijden.

07 Meetrekken

Wanneer je de camera met een bewegend onderwerp meebeweegt, blijft het onderwerp op dezelfde plek en wordt het toch scherp afgebeeld.

08 Maak jezelf vies

Fotografee­r niet alleen staand. Een hogere of lagere cameraposi­tie zorgt vaak voor spannender­e perspectie­ven, ook al moet je jezelf daar vies voor maken. Van onderen ziet een onderwerp er bijvoorbee­ld imposanter uit. 09 Bedenk een thema

Bedenk vooraf iets meer dan ‘het zag er leuk uit’. Verzin liever een thema, bijvoorbee­ld caféportre­tten of silhouette­n. Je bent dan niet alleen doelgerich­ter bezig, je kunt ook precies uitleggen wat je aan het doen bent wanneer iemand je aanspreekt.

10 Het juiste moment

Doelgerich­t fotografer­en is erg belangrijk. Maak dus alleen foto’s op bijzondere momenten. Daarmee voorkom je dat je achteraf met een enorme hoeveelhei­d foto’s zit opgescheep­t, die je vervolgens allemaal moet bekijken en bewerken. Je houdt zo automatisc­h een mooiere collectie foto’s over.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands