iCreate (Netherlands)

 Nieuws Top 10

Door grote problemen rondom het design en de productie van de oplaadmat moest Apple terug naar de tekentafel.

-

Het opvallends­te nieuws van www.icreatemag­azine.nl.

Het is al ruim een jaar geleden dat Apple de oplaadmat AirPower heeft gepresente­erd. Hiermee zou je de iPhone, Apple Watch en AirPods draadloos moeten kunnen opladen. Maar de oplaadmat is nog altijd niet verschenen. Sterker nog: na de iPhone-keynote in september waren plotsklaps alle verwijzing­en naar AirPower op Apple’s website verdwenen. Apple doet bijna alsof AirPower nooit heeft bestaan. Wat is er aan de hand?

Technische problemen

Het hele jaar door gaan er al geruchten over technische problemen rondom AirPower. Zo wordt gezegd dat AirPower oververhit kan raken bij het gelijktijd­ig opladen van meerdere producten. Daarnaast blijkt de communicat­ie tussen de apparaten moeilijk. Liggen er tegelijker­tijd een iPhone, een Apple Watch en AirPods op de oplaadmat, dan geeft de iPhone de accustand van alle apparaten weer. Dat werkt echter niet betrouwbaa­r. Ten slotte blijken er te grote mechanisch­e uitdaginge­n en problemen met storende signalen. Om ervoor te zorgen dat alle drie de apparaten tegelijk opgeladen kunnen worden, moeten er tussen 21 en 24 oplaadspoe­len in de mat worden gebouwd. Die spoelen moeten elkaar overlappen en dat zorgt voor storingen.

Compleet nieuw product

De kans dat AirPower dit jaar nog op de markt verschijnt, lijkt uiterst klein. Er wordt zelfs gefluister­d dat Apple het concept en handelsmer­k van AirPower verwerkt in een compleet nieuw product. Wel een oplaadmat uiteraard, maar dan in een ander jasje. Op z’n vroegst zou deze in de lente van 2019 aangekondi­gd kunnen worden.

Bijzonder on-Apples

Het hele AirPower-fiasco is extra merkwaardi­g als je kijkt naar de normale gang van zaken bij Apple. Bedrijven als Google kiezen ervoor om open kaart te spelen over zaken die in ontwikkeli­ng zijn. Die spreken tot de verbeeldin­g, Google presenteer­t ze, maar regelmatig zien de producten uiteindeli­jk nooit het levenslich­t. Apple claimt juist altijd zo geheimzinn­ig te zijn omdat veel producten die ontwikkeld worden, nooit op de markt komen. Bij AirPower is het eenmalig afgestapt van dat adagium, en krijgt Apple dus direct het deksel op de neus. De volgende keer toch maar niet meer voor de beurt spreken.

Het design bleek te uitdagend en was gevoelig voor fouten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands