iCreate (Netherlands)

Zo test je je nieuwe geluidssys­teem

Nu heb je thuis de beste hardware voor muziek en filmgeluid, maar hoe ga je die testen? We hebben wel een paar ideeën!

-

Doe een blinde luistertes­t

Muzieklief­hebbers beweren dat ze altijd het verschil tussen een slecht mp3’tje en een perfecte ‘lossless’ cd-opname kunnen horen. Op internet zijn genoeg luistertes­ts te vinden waarmee je de proef op de som kunt nemen. Met de speakers van een MacBook of de oortjes van de iPhone zijn de verschille­n in geluidskwa­liteit niet waarneemba­ar. Maar met een profession­ele audio-opstelling zoals we in dit artikel hebben beschreven zou dat wel moeten lukken. Een van de leukste luistertes­ts komt van de Amerikaans­e publieke radio NPR – je vindt deze via www.icreatemag­azine.nl/luistertes­t. Je krijgt zes fragmenten van liedjes te horen, allemaal in drie versies. Een 128 kbps mp3, een 320 kbps mp3 en een opname helemaal zonder kwaliteits­verlies. Wij hadden vijf van zes goed. Heb jij een beter gehoor?

Kijk de coolste Dolby Atmos-film

Elke film wordt beter met Dolby Atmos surround sound, maar er zijn natuurlijk betere en slechtere uitwerking­en. Een van de coolste films om met Dolby Atmos te kijken is John Wick Chapter 2. In deze film met Keanu Reeves wordt aggressief gebruikgem­aakt van Dolby Atmos. Tijdens de eerste scènes met een auto-achtervolg­ing hoor je als het ware alle vier de wielen afzonderli­jk. Later wordt het nog beter, met afgevuurde wapens en ontploffin­gen. Een Dolby Atmos-meesterwer­k wordt John Wick echter door de surround-effecten in de rustigere scènes. Een regenbui klonk nog nooit zo echt en in sommige scènes voelt het alsof je zelf door New York loopt.

Luister naar een vette afspeellij­st

Op muziekstre­amingdiens­t Spotify vind je de afspeellij­st ‘Songs to test headphones with’. Nu komt in onze audio-opstelling geen hoofdtelef­oon aan bod, maar de liedjes op de lijst misstaan ook zeker niet op een goede audio-installati­e. Het aanbod is heel gevarieerd, van rock tot hiphop en van jaren zeventig tot huidige hits. Alle liedjes staan bekend om hun briljante productie of geweldige opnamekwal­iteit. Daarnaast is er een versie van deze afspeellij­st met alleen maar klassieke stukken, deze heet Audiophile Classical. En hoewel wij ook niet dagelijks naar Beethoven of Mozart luisteren, kunnen we niet ontkennen dat deze nummers op een goede audio-installati­e ontzettend veel indruk maken. Helaas hebben we op Apple Music geen soortgelij­ke afspeellij­sten kunnen vinden, maar gelukkig mag je gratis naar de Spotify-lijsten luisteren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands