iCreate (Netherlands)

Workshops

-

Inspireren­de tips en trucs voor je Mac, iPad, iPhone en andere Apple-producten.

Verwijder onnodige elementen, pas de beeldverho­uding aan of maak gebruik van de regel van derden.

Een goede compositie kan het verschil maken tussen een mooie en een geweldige foto. Hier houd je natuurlijk rekening mee bij het maken van een foto. Wat wil je op de gevoelige plaat vastleggen? Wat laat je weg? Toch kan het gebeuren dat je achteraf op je Mac door je foto’s aan het bladeren bent en met een frisse blik erachter komt dat je toch de verkeerde keuze hebt gemaakt. Die ene liggende foto had je misschien beter staand kunnen nemen, bij die andere zijn er nog wat storende elementen aan de zijkant of is de horizon niet recht. Voordat je een kiekje direct afschrijft als mislukking; kijk eerst eens wat je er nog van kunt maken. Door simpelweg te croppen – een technische benaming voor bijsnijden – is er vaak nog een hoop winst te behalen. Tenzij je natuurlijk iets mist op de foto, want een foto bijsnijden is in wezen hetzelfde als je haar laten bijknippen bij de kapper. In deze workshop gaan we aan de slag met drie foto’s waarin nog de nodige ruimte is voor verbeterin­g. Door middel van bijsnijden, rechtzette­n, het veranderen van de beeldverho­uding en het in acht nemen van de regel van derden (zie Xtra-kader) verbeteren wij de compositie van deze foto’s. Download eerst de foto’s van onze website en importeer deze in Foto’s via ‘Archief>Importeer’ of door ze simpelweg naar Foto’s te slepen.

1 Bijsnijden

Het bijsnijden van een foto is een simpele manier om deze spannender en interessan­ter te maken. Alleen het gewenste deel van de foto behoud je, de rest snijd je weg.

2 Selectieka­der

Middels een kader selecteer je welk gedeelte van de foto je wilt behouden. Versleep een van de hoeken van het kader om dit kleiner of groter te maken. Versleep de foto in het kader om de compositie te �inetunen.

3 Een rechte horizon

Klik en versleep het gradenwiel om een scheve horizon mooi recht te zetten. Er verschijnt een raster in beeld waarmee je gemakkelij­k ziet wanneer de horizon recht is.

4 Verhouding

Hier kun je kiezen voor de verhouding tussen de lengte en breedte van je foto. 16:9 komt bijvoorbee­ld overeen met het scherm van een breedbeeld­televisie, 4:3 wordt vaak gebruik voor landschapp­en en Vierkant … is vierkant.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands