iCreate (Netherlands)

Kwaliteits­controle

- Sven Lamers slamers@fnl.nl

Eigenlijk hadden we dit kunnen voorzien. Toen in de zomer de eerste bèta's van iOS, iPadOS en macOS Catalina uitkwamen, zaten er behoorlijk wat fouten in. Nu is dat niet gek voor een bèta – zo’n versie is immers bedoeld om de fouten eruit te vissen – maar toch leek het dit jaar erger dan normaal. En dan hebben we het niet alleen over een batterij die niet meer zo lang meegaat of apps die crashen, maar serieus dataverlie­s in iCloud. Het ging zelfs zo ver dat Apple besloot om reeds aangekondi­gde functies uit te stellen, soms zelfs tot volgend jaar. We balen er nog steeds een beetje van dat we geen hele mappen in iCloud Drive kunnen delen.

Dat er ook bij de uiteindeli­jke release van de softwareup­dates nog iets aan de hand was, bleek wel uit Apple’s release-agenda. iOS 13 verscheen halverwege september, maar al één week later kwam iOS 13.1 met heel veel bug ixes – en die waren hard nodig. Bij iPadOS werd de eerste versie zelfs overgeslag­en en ging je direct over naar iPadOS 13.1. De nieuwe macOS kwam niet zoals altijd uit in september, maar pas in oktober. En ook hier liet een update maar één week op zich wachten. watchOS 6 verscheen zelfs in partjes: eerst voor de nieuwere modellen, pas op een later moment voor de Series 1 en 2.

Ik ben nog in dubio over wat ik hiervan moet vinden. De computerne­rd in mij vindt het slecht dat een bedrijf zo groot als Apple zijn kwaliteits­controle niet beter voor elkaar krijgt. Tegelijker­tijd denk ik als gebruiker ook weer dat het ijn is dat Apple functies pas uitbrengt als ze helemaal af zijn en goed werken, én dat het bedrijf tegenwoord­ig zo snel is in het uitbrengen van updates. Wat vind jij?

Na de deadline van deze iCreate ga ik eindeloos Dodo Peak en What the Golf? spelen in Apple Arcade! (p. 44)

Laura Grootaarts macOS Catalina en 32-bit apps gaan niet goed samen. Maar met onze tips gebruik je ze toch! (p. 68)

Terry Stooker

Mijn droomhuis heeft geen enorme tuin, zwembad en garage. Het staat vol met HomeKit. (p. 60)

Koen van Ekeren

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands