iCreate (Netherlands)

Fotobiblio­theek anders ingericht

Je beste herinnerin­gen worden op een nieuwe manier weergegeve­n. Ga naar het tabblad Foto’s en kijk je ogen uit!

- Tekst Laura Grootaarts

Jaren Hoogtepunt­en

In de jaarweerga­ve zie je één foto of video per jaar. Je iPhone selecteert beelden die eerder rond dezelfde tijd van het jaar gemaakt zijn. In dit seizoen betekent dat ongetwijfe­ld veel herfsttint­en, regenachti­ge landschapp­en en koppen dampende thee. In de zomer komen vast de stranden, vakantieki­ekjes en zonnebloem­en voorbij.

Andere hoofdfoto

Heb je toch liever een foto uit een ander seizoen als hoofdfoto in de Jaren-weergave? Dat kan! Houd je vinger even op de foto in het blok en veeg dan naar links en naar rechts. Er verschijne­n dan foto’s uit de andere maanden van dat jaar. Apple heeft voor iedere maand een foto uitgezocht.

Van jaren naar maanden

Je kunt via de balk onderaan in het scherm tikken op de weergave die je wilt zien. Je kunt echter ook met je vingers een spreidbewe­ging maken op het scherm om naar de Maandenwee­rgave te gaan. Nogmaals zo’n beweging en je komt op de Dagenweerg­ave uit. Knijp om weer terug te gaan. De overgangen zijn contextuee­l: dat betekent dat de foto die je in beeld hebt, ook steeds in beeld blijft. Zo raak je niet gedesoriën­teerd.

Maanden Maand na maand

De Maanden-weergave zoomt in op je beleveniss­en per maand en de opvallends­te gebeurteni­ssen krijgen allemaal een eigen blok toebedeeld. Het aantal blokken per maand varieert; meestal zijn het er zo’n drie tot vijf.

Gebeurteni­ssen benoemd

Een extra geheugenst­euntje: je iPhone geeft iedere gebeurteni­s een titel mee. Deze bevat de locatie en de precieze datum – gaat het om een nationale feestdag, dan wordt dat ook vermeld. En ben je naar een concert geweest? Je iPhone benoemt zelfs de artiest!

Alle Foto’s Vertrouwde weergave

Deze weergave lijkt bijzonder veel op die van oudere iOS-versies. Je vindt hier gewoon al je foto’s bij elkaar in een niet zo heel erg spannende maar wel zo ef iciënte opmaak.

Zoom

Zoom in om een foto goed in beeld te krijgen. Of zoom uit totdat je fotocollec­tie op een mozaïek met priegelige steentjes lijkt. Dit doe je met de knop rechtsbove­n, of door je vingers te knijpen of te spreiden.

Dagen Insta-achtig

Als je een fanatiek Instagram- gebruiker bent, dan komt deze weergave je bekend voor. Het is overduidel­ijk geinspiree­rd op het Verkennen- deel van die app. Dat wil zeggen, een collage van foto’s en video’s in verschille­nde formaten. Video’s en Live Photos worden automatisc­h en zonder geluid afgespeeld.

Maar er is meer

Tien variaties op dezelfde foto’s, scherma beeldingen, foto’s van documenten en kassabonne­n: het staat allemaal ongetwijfe­ld ook in jouw fotobiblio­theek. Maar in deze Dagen-weergave verbergt je iPhone ze, zodat je fotoboek echt een plaatje blijft! Tik op de plusjes met getallen erachter om alle foto’s van een bepaalde dag te tonen, ook de dubbele en de minder geslaagde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands