iCreate (Netherlands)

Nachtmodus – de voordelen

-

De grootste nieuwighei­d aan de camera’s van de iPhone 11 is de nachtmodus. Deze is beschikbaa­r op zowel de 11 als de Pro. De nachtmodus ontfermt zich over foto’s bij weinig licht. Net als bij een spiegelre lex lost de iPhone het gebrek aan licht op door de sluiter langer open te zetten. Maar het grote voordeel is dat de iPhone een hoop slimme trucjes uithaalt om tot mooie resultaten te komen. Zodra hij merkt dat er weinig licht is, worden er automatisc­h meerdere foto’s gemaakt. Om geen wazige foto op te leveren, zorgt de optische beeldstabi­lisatie dat de lens niet beweegt. Daarbij is de iPhone zo slim om het zelf te ontdekken als hij op een statief staat; dan wordt de sluiter nog veel langer opengehoud­en dan in je trillende handjes. Na het schieten gaat de software razendsnel aan de slag. Apple omschrijft het als volgt: ‘De beelden worden uitgelijnd om bewegingen te corrigeren. Delen die te vaag zijn worden weggegooid en scherpere delen samengevoe­gd. Het contrast wordt aangepast zodat alles in balans blijft. En kleuren worden bijgesteld voor een natuurlijk­e uitstralin­g. Tot slot wordt alle ruis verwijderd en worden details verbeterd. Zo ontstaat de uiteindeli­jke foto.’

Het effect van de nachtmodus merk je direct zodra je foto’s gaat maken in donkere omstandigh­eden. De foto's op deze pagina tonen het effect in twee donkere scènes, en de resultaten mogen er zijn. Overigens zullen foto’s in semi- donkere omstandigh­eden nog een stuk beter worden als iOS 13.2 uit is. Hierin krijgt de iPhone 11 de nieuwe Deep

Fusion-techniek; een soort HDR 2.0, waarbij foto’s met verschille­nde belichting­en worden samengesmo­lten. Het levert meer details, vooral bij ingewikkel­de texturen als huid of kleren.

Bij de Indische Waterlelie­s hieronder zie je de nachtmodus in optima forma. De mooiere kleuren van de waterlelie­s vallen als eerste op, ook de zingende vrouw en het huisje op de achtergron­d komen tot leven. En dan de struiken: bij de XR een zwarte vlek, bij de 11 zijn takjes en blaadjes te onderschei­den.

Dat is de ware kracht van de nachtmodus: er worden onderdelen zichtbaar die voorheen niet op een iPhone-foto waren vast te leggen.

De foto van het Meisje met de Zwavelstok­jes hierboven is de nachtmodus in overdrive. De warmere kleuren springen weer het eerste in het oog, maar het verschil op de achtergron­d is bijzonder groot. Hier is de scène zo donker, dat de camera delen zichtbaar maakt die zelf je blote oog niet waarneemt. Alsof je een kat bent.

 ??  ?? In een donkere scène zoals de Indische Waterlelie­s komt de Nachtmodus in zijn volle kracht. Links de XR-foto, rechts de 11 Pro. De groene kleuren voorin zijn mooier, de details bij de zingende vrouw, het kasteel op de achtergron­d en vooral in de struiken zijn een groot verschil.
In een donkere scène zoals de Indische Waterlelie­s komt de Nachtmodus in zijn volle kracht. Links de XR-foto, rechts de 11 Pro. De groene kleuren voorin zijn mooier, de details bij de zingende vrouw, het kasteel op de achtergron­d en vooral in de struiken zijn een groot verschil.
 ??  ?? In het bijna pikkedonke­r toont de iPhone 11 Pro met zijn lange belichting details die zelfs je ogen niet kunnen zien. Links de XR-foto, rechts de 11 Pro.
In het bijna pikkedonke­r toont de iPhone 11 Pro met zijn lange belichting details die zelfs je ogen niet kunnen zien. Links de XR-foto, rechts de 11 Pro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands