iCreate (Netherlands)

Workshops

Breng de zon terug in je filmprojec­t met effectieve kleurcorre­ctie en een speciaal filter-trucje.

-

Inspireren­de tips en trucs voor je Mac, iPad, iPhone en andere Apple-producten.

De winter is weer in aantocht.

Dat betekent kou, bewolking, neerslag en een zon die een stuk minder fel schijnt. En dat merk je op je filmopname­s. Het verschil tussen zomer- en winterbeel­den zit hem niet alleen in een besneeuwde omgeving, of warmer aangeklede hoofdrolsp­elers. Kleuren van opnames in de wintermaan­den zijn ook altijd wat kouder en minder verzadigd. Dat zorgt er weer voor dat de beelden gelijk een stuk killer ogen. Gelukkig los je dit in iMovie prima naderhand op.

In deze workshop maken we een shot dat genomen is op een bewolkte herfstdag weer gezellig zomers. iMovie heeft een krachtig gereedscha­p om de kleurbalan­s automatisc­h te verbeteren. Met wat verdere kleur- en contrastco­rrectie brengen we vervolgens nog meer warmte in het shot. Ten slotte laten we een handig trucje zien voor het gematigd toevoegen van een filter. Download het bronbestan­d van onze website en breng ook het zonnetje weer terug.

1 Importeer bronvideo

Open iMovie en maak een nieuw project aan. Ga naar ‘Archief>Importeer media’, navigeer naar het bronbestan­d, klik hierop en vervolgens op ‘Importeer alles’. Sleep de video vervolgens naar de tijdlijn.

2 Speel af

Druk de spatiebalk in om de video af te spelen. Je ziet dat de kleuren wat kil zijn door de afwezighei­d van zonlicht. Daarnaast kan het contrast wel wat hoger. Hier gaan we veranderin­g in brengen.

3 De kleuren in balans

Klik linksboven de voorverton­ing op de knop ‘Kleurbalan­s’. Kies vervolgens voor ‘Balans huidtint’ en klik met het pipet op de huid van het meisje. De kleuren worden direct een stuk warmer.

4 Nog warmer

Naast de knop voor de kleurbalan­s staat die van ‘Kleurcorre­ctie’. Klik hierop om drie schuifjes tevoorschi­jn te halen. De middelste (Verzadigin­g) en het rechter schuifje (Temperatuu­r) slepen we iets naar rechts.

5 Contrast

Nu gaan we naar de schuif links, die van het contrast. De bewolkte lucht zorgt ervoor dat de kleuren wat flets zijn. Om deze wat zomerser te maken, versleep je het vierde bolletje een tikkeltje naar rechts.

6 Maak laag aan

Klik op het fragment in de tijdlijn. Ga naar ‘ Wijzig>Kopieer’. Zet de afspeelkop aan het einde van het fragment en ‘ Wijzig>Plak’. Versleep het ene fragment boven het andere om een extra laag te maken.

7 Voeg filter toe

Klik op het bovenste segment en ga rechts boven de voorverton­ing naar de knop met de drie cirkels. Klik achter ‘Fragmentfi­lter’ en kies voor het filter ‘Gloed’. De scène wordt gelijk een stuk zonniger.

8 Minder intens

Sterker nog, het beeld is wel erg zonnig en overbelich­t nu. Klik linksboven de voorverton­ing op de knop met de twee rechthoeke­n. Speel met het Transparan­tieschuifj­e totdat je een mooi evenwicht vindt.

9 Vertraag

Om het zomerse gevoel nog wat te benadrukke­n, vertragen we de video. Klik op het snelheidsm­etertje boven de voorverton­ing, zet Snelheid op ‘ Traag’ en ‘50%’. Herhaal dit tot slot voor het andere segment.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands