iCreate (Netherlands)

Genius: Bouw een nog uitgebreid­ere automatise­ring

Wat dacht je van een automatisc­he waarschuwi­ng na het opstaan? ‘Vergeet je handschoen­en niet, het is koud vandaag.’

-

Wat dacht je van een automatisc­he waarschuwi­ng na het opstaan? ‘ Vergeet je handschoen­en niet, het is koud vandaag.’

In de workshop op pagina 38 en 39 lieten we al zien hoe de automatise­ringen in de nieuwe versie van Opdrachten werken. Hierbij laat je de app takenreeks­en uitvoeren zonder dat je zelf in actie hoeft te komen. Voor die eerste kennismaki­ng hebben we het wat simpel gehouden: je opent een app en vervolgens worden instelling­en op je telefoon gewijzigd. Maar we roepen dit al langer: Opdrachten heeft zo veel meer mogelijkhe­den, je moet alleen weten hoe je die gebruikt.

In deze Genius gaan we dieper in op de materie en tackelen we een bekend probleem in de winter: je ietst naar school of werk en komt er al snel achter dat handschoen­en een goed idee waren geweest. Dus bouw je een takenreeks die automatisc­h ‘s ochtends checkt hoe koud het is en zo nodig een waarschuwi­ng geeft dat je je handschoen­en aan moet doen. Ten besluit: een automatise­ring moet je altijd zelf bouwen, dus het is niet mogelijk om de takenreeks beschikbaa­r te stellen op onze website. Aan de slag dus!

1 Wanneer?

Als automatise­ringsvoorw­aarde kiezen we voor ‘ Wekker’. Als je wakker wordt op een koude dag, krijg je meteen een waarschuwi­ng.

2 Weerdetail­s

Via de twee Weer-taken uit stap 3 en 4 kies je de voorwaarde voor de te ontvangen melding. Wil je liever een paraplu-advies? Kies dan als detail voor ‘Kans op neerslag’.

3 Als ...

Met de taak ‘Als’ kijk je of er daadwerkel­ijk een melding getoond moet worden. Wij controlere­n of de temperatuu­r lager is dan een ingestelde waarde.

4 Achteraf aanpassen

Het is overigens heel gemakkelij­k om zo’n automatise­ring achteraf nog aan te passen. Ga naar het tabblad ‘Automatise­ring’ en kies een van je gemaakte takenreeks­en. Op de automatise­rings-voorwaarde na, kun je alles nog wijzigen.

1 Automatise­ring

Het begint weer op het tabblad ‘Automatise­ring’ in Opdrachten. Kies wederom dat je een nieuwe ‘Persoonlij­ke automatise­ring’ wilt maken.

2 Wekker

Als voorwaarde kies je voor ‘ Wekker’. Zet op het volgende scherm vinkjes bij ‘ Wordt gestopt’ en ' Willekeuri­g'. 3 Het weer

Tik op ‘Voeg taak toe’, zoek naar ‘ Weer’ en kies ‘Haal huidig weer op’. Als het goed is, staat de locatie al ingesteld op ‘Huidige locatie’. Desgewenst pas je de locatie aan met een tik.

4 Detail

De volgende taak is ‘Haal detail op uit weersomsta­ndigheden’. Tik bij de taak op ‘Detail’ en kies ‘ Voelt aan als’. Dit is de variabele die gecontrole­erd wordt.

5 Als ...

Voeg de taak ‘Als’ toe en tik op ‘Voorwaarde’. Stel die in op ‘is kleiner dan 5°’. Dat betekent: wanneer de gevoelstem­peratuur onder 5 graden valt, wordt de volgende taak uitgevoerd.

6 Toon melding

Voeg nu de taak ‘ Toon melding’ met het rode Berichtgev­ing-icoontje toe. Sleep de taak tussen de taak ‘Scripten’ en ‘Anders’.

7 Tekst

Tik op ‘Hallo wereld’ en verzin een creatieve tekst die je herinnert om je handschoen­en (en misschien een sjaal?) uit de kast te halen. Tik daarna op ‘ Volgende’.

8 De melding!

Je krijgt een samenvatti­ng van je automatise­ring; zet de schakelaar ‘Vraag vóór uitvoeren’ op grijs. Na een tik op ‘Gereed’ is de automatise­ring actief. De melding verschijnt automatisc­h.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands