iCreate (Netherlands)

Zo wil Apple iOS-problemen in de toekomst voorkomen

-

Het kan je niet ontgaan zijn: de nieuwste iOS-versie is rommelig. iOS 13 heeft in de ongeveer twee maanden na zijn verschijne­n al acht (!) updates gehad – bij iOS 12 stond de teller destijds op twee. De updates waren in sommige gevallen bedoeld om nieuwe functies te introducer­en, maar het ging vaak toch om probleemop­lossingen. En nog altijd zijn er bugs. Dat moet volgend jaar anders, vindt ook Apple.

Onlangs vond bij Apple intern de kick- off van iOS 14 plaats, en daarin is een nieuwe werkwijze besproken. Die moet soortgelij­ke ellende in de toekomst voorkomen. Het is de bedoeling dat testers van de software nieuw ontwikkeld­e functies aan en uit kunnen zetten. Zo kan de impact van iedere aanpassing individuee­l getest worden en is het gemakkelij­ker om problemen te isoleren. Ook moeten de verschille­nde teams beter op elkaar worden ingespeeld. Sommige teams leverden voorheen dagelijks iets op, andere wekelijks. In de testsoftwa­re zaten daarom functies die in verschille­nde stadia van ontwikkeli­ng verkeerden, wat voor allerlei moeilijkhe­den zorgde.

De nieuwe manier van testen wordt overigens gebruikt voor álle besturings­systemen van Apple. Want ook bij die updates ging er nogal wat verkeerd. Zo kwam watchOS 6 in eerste instantie slechts uit voor een beperkt aantal Apple Watch-modellen en zorgde macOS Catalina voor vele vastlopers. Hopelijk staan kwaliteit en stabilitei­t in 2020 weer bovenaan het prioriteit­enlijstje van Apple.

13 is overduidel­ijk een ongeluksge­tal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands