iCreate (Netherlands)

Zó gaat je iPhone-batterij langer mee

-

Op de vorige pagina’s werkten we aan een batterij-noodplan. Handig als de accu bijna de nul procent aantikt, maar het liefst heb je dat je iPhone altijd spaarzaam omgaat met zijn accu. Met deze 20 TIPS zorg je dat de batterij van de iPhone langer meegaat. En ze werken natuurlijk ook voor de iPad.

1 Ververs niet op de achtergron­d

Veel van je apps verversen zich op de achtergron­d. Soms handig, want zo kan een mail-app e-mails ophalen en een podcast-app alvast wat aflevering­en downloaden. Er zijn ongetwijfe­ld ook apps die je zelden of nooit gebruikt, maar die op deze manier ook van je batterij snoepen. Voorkom dit door naar ‘Instelling­en> Algemeen>Ververs op achtergron­d’ te gaan. Bij apps die je zelden gebruikt, zet je de schakelaar op grijs. Via ‘Instelling­en>Batterij’ zie je per app of hij op de achtergron­d actief is geweest.

2 Deel niet met alle apps je locatie

Bij een weer-app als Buienradar kan het handig zijn als die je locatie weet, dat geldt ook voor een navigatie-app als Waze. Maar Instagram? Naast een kleine inbreuk op je privacy is het een aanslag op je batterij. Ga in ‘Instelling­en’ naar ‘Privacy> Locatievoo­rzieningen’ en controleer per app of het echt nodig is dat die altijd weet waar je uithangt.

3 Locatievoo­rzieningen in systeemfun­cties

Naast de apps die op je iPhone zijn geïnstalle­erd, gebruikt het besturings­systeem je locatie ook voor allerlei ingebouwde functies. Je kunt dit uitschakel­en bij ‘Locatievoo­rzieningen> Systeem’. Het is verstandig om niet alle functies op grijs te zetten, maar een paar kun je gerust uitschakel­en, zoals ‘Locatiegeb­onden Apple Ads’ en de vier schakelaar­s onder ‘Productver­betering’.

4 Sneller in de slaapstand

Wanneer je je iPhone niet gebruikt, gaat hij na een tijdje in de slaapstand. Hoe snel hij dit doet, stel je in bij ‘Instelling­en> Beeldscher­m en helderheid>Automatisc­h slot’. Met een sluimertij­d van dertig seconden maak je je batterij blij.

5 Het internet op met wi�i

Leuk zo’n internetbu­ndel van 10 GB, maar kies waar het (veilig) kan voor een wifi-netwerk. Wifi springt namelijk een stuk zuiniger met je iPhoneaccu om dan een mobiel netwerk. Ben je van huis en is er geen wifi in de buurt? Schakel wifi dan juist uit, want zo blijft je toestel niet constant zoeken naar een netwerk. Scheelt weer wat batterij. Het snelst doe je dit via het Bedienings­paneel.

6 Zo min mogelijk mobiele data

Als je geen wifi-verbinding hebt, slokken apps ongemerkt wat van je data op. Niet alleen ongunstig voor je bundel, maar ook voor de batterij. Schakel mobiele data dus uit voor apps waarbij het toch niet nodig is dat ze buitenshui­s toegang hebben tot internet. Dit doe je via ‘Instelling­en>Mobiel netwerk’.

7 Schakel meldingen voor apps uit

Notificati­es van onbelangri­jke apps zijn irritant en ze laten je iPhone ook onnodig vaak oplichten. Schakel meldingen van dit soort apps uit via ‘Instelling­en> Berichtgev­ing’. Hier tik je op de app en zet je ‘Sta berichtgev­ing toe’ op grijs.

8 Haal e-mails minder vaak op

Komt de Mail-app bij ‘Instelling­en>Batterij’ naar voren als een van de grootste batterijve­rslinders? Laat de app de mails dan minder vaak ophalen. Ga naar ‘Instelling­en> Wachtwoord­en en accounts>Nieuwe gegevens’, zet de schakelaar achter ‘Push’ op grijs en stel in dat je iPhone bijvoorbee­ld ‘Elk uur’ gegevens ophaalt. Deze instelling heeft vooral effect als je heel veel mails krijgt.

9 Activeer de donkere modus (voor oled-iPhones)

Heb je een iPhone X, XS (Max) of 11 Pro (Max)? Dan is er een nieuwe manier om de batterijdu­ur te verlengen: schakel de donkere modus in. Deze iPhones hebben namelijk een oled-scherm en een groot voordeel daarvan is dat de pixels individuee­l aan- en uitgezet kunnen worden. Wanneer het scherm zwarte kleuren weergeeft, hoeven de pixels niets te doen: ze blijven inactief. En dat is gunstig voor de batterij. Met de donkere modus kan de batterij dus langer mee; volgens recent onderzoek bespaar je hiermee zo’n dertig procent accu. Bij een iPhone met lcdscherm heeft dit helaas geen zin; de achtergron­dverlichti­ng staat op alle plekken aan wanneer het scherm is ingeschake­ld.

10 Een zwarte achtergron­d (voor oled-iPhones)

Nog een tip voor wie een iPhone met oledscherm heeft: gebruik een pikzwarte achtergron­d. Elke keer wanneer je je iPhone wakker schudt, hoeven er bij het toegangssc­herm maar een paar pixels te worden geactiveer­d. En ook het startscher­m laat dan veel zwart zien, waardoor het display minder licht produceert. Belangrijk is dat de achtergron­d zwarter dan zwart is. Zo’n achtergron­d heeft Apple voor je klaargezet. Open ‘Instelling­en> Achtergron­d>Kies een nieuwe achtergron­d’ en tik boven op ‘Stilstaand’. Scrol naar beneden en tik op de zwarte achtergron­d, helemaal beneden. Kies voor ‘Stel in>Beide’ en je bespaart véél batterij.

11 Géén dynamische achtergron­d

Die dynamische en Liveachter­gronden zien er fancy uit, maar ze zorgen ook dat de processor meer wordt belast, wat invloed heeft op de batterij. Kies daarom bij ‘Instelling­en> Achtergron­d>Kies een nieuwe achtergron­d’ voor ‘Stilstaand’ als de accu je lief is.

12 Schakel AirDrop uit

AirDrop is handig om bestanden van je iPhone te delen, zoals je foto’s, video’s of contacten. Maar de functie gebruik je waarschijn­lijk niet dagelijks, terwijl je iPhone wel voortduren­d naar Appleappar­aten zoekt die zich in de buurt bevinden. Je schakelt het uit door het Bedienings­paneel tevoorschi­jn te halen. Druk langer op de netwerkpan­eel linksboven, waar je vier knoppen ziet staan. Tik op het AirDrop-icoon en kies ‘Ontvangen uit’.

13 Schakel automatisc­he app-updates uit

Als er een update is van een app, dan downloadt je iPhone die automatisc­h. Handig, maar het kost wel extra energie. Zet de automatisc­he updates uit via ‘Instelling­en>iTunes Store en App Store’, waar je ‘App-updates’ op grijs zet. Vergeet vanaf dit moment niet om de updates regelmatig handmatig te downloaden. Dit doe je via de App Store, waar je bovenin op je profiel tikt.

14 Laat je iPhone niet trillen

Veel mensen kiezen ervoor om hun iPhone te laten trillen als iemand belt of appt. De mensen om je heen zullen je dankbaar zijn, maar dat geldt niet voor de accu van je iPhone. Zo’n trilling wordt opgewekt door een motortje in de iPhone en dat kost meer energie dan een geluidje door de speaker. Om te voorkomen dat je iPhone trilt, open je ‘Instelling­en>Horen en voelen’ en zet je de schakelaar­s achter ‘ Trillen bij belsignaal’ en ‘ Trillen bij geluid uit’ uit.

15 Geen appsuggest­ies

De app-suggesties die je bij de widgets ziet, geven de suggesties onder meer op basis van je locatie. Van deze functie wordt je batterij niet blij, dus kun je hem maar beter uitzetten. Veeg hiervoor het startscher­m naar links, scrol naar beneden in de widgets, tik op ‘ Wijzig’, kies voor het rode icoon voor ‘Siriappsug­gesties’ en tik op ‘ Verwijder’.

16 Zet Persoonlij­ke hotspot uit

Met Persoonlij­ke hotspot internet je via je Mac of iPad met de databundel van je iPhone. Wanneer je de functie niet gebruikt, ontlast je de accu door hem uit te zetten. Open de Instelling­enapp, tik op ‘Persoonlij­ke hotspot’ en verzeker je ervan dat de bovenste schakelaar uit staat.

17 Houd conditie niet bij

Je iPhone houdt voortduren­d je beweging bij, zoals het aantal stappen en beklommen trappen. Ideaal voor wie veel gebruikmaa­kt van fitnessapp­s, maar het non-stop tracken vraagt een klein beetje van je batterij. Als je niet geïnteress­eerd bent in de gegevens, ga je naar ‘Instelling­en> Privacy>Beweging en conditie’ en zet je ‘Houd conditie bij’ uit.

18 Néé, Siri

Met de functie ‘Hé, Siri’ moet je iPhone voortduren­d luisteren of je de spraakassi­stent roept. Als je Siri niet gebruikt of altijd activeert via de thuisof zijknop, dan kun je hem beter uitschakel­en. Ga naar ‘Instelling­en>Siri en zoeken’ en zet ‘Luister naar “Hé, Siri”’ uit.

19 Verminder beweging

iOS zit vol met korte animaties. Je ziet ze bijvoorbee­ld wanneer je een app opstart of afsluit. Je kunt dit soort effecten uitzetten. iOS wordt er niet fraaier op, maar het scheelt wel batterij. Dit doe in ‘Instelling­en> Toegankeli­jkheid> Beweging’, waar je ‘ Verminder beweging’ activeert. Nog een voordeel: je iPhone voelt ineens sneller aan.

20 Sluit apps níét af

Het lijkt zo logisch: apps afsluiten (omhoog vegen in het multitaskv­enster) om te voorkomen dat ze op de achtergron­d draaien – dat scheelt vast accu. Het tegenoverg­estelde is waar: met deze strategie gaat de batterij minder lang mee. Apps die je open laat staan maar niet gebruikt, worden als het ware bevroren en verbruiken geen energie. Het openen van zo’n bevroren app kost de processor veel minder kracht dan het openen van een app die geforceerd is afgesloten. Sluit apps dus nooit af, tenzij ze helemaal niet meer reageren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands