iCreate (Netherlands)

7 tips om de batterijdu­ur van je MacBook te verlengen

-

De batterij van de MacBook wordt beter en beter – recente modellen hebben een accu die ongeveer 10 uur meegaat. Maar als je MacBook niet meer de jongste is of je veel gebruikmaa­kt van grafisch intensieve programma’s, loopt de batterij sneller leeg dan je zou willen. Met deze tips zorg je dat je meer uit de batterij van je MacBook haalt.

1 Helderheid

De eenvoudigs­te manier om meer uit de batterij van de MacBook te halen, is door de schermheld­erheid een paar tandjes lager te zetten. Het scherm verbruikt immers de meeste energie. De helderheid kun je aanpassen via de functietoe­tsen F1 en F2, maar het kan ook in ‘Systeemvoo­rkeuren’ bij’ Beeldscher­men’. Haal het vinkje voor ‘Pas helderheid automatisc­h aan’ weg, zodat je de helderheid laag houdt.

2 Schakel toetsenbor­dverlichti­ng uit

Als je niet in een donkere omgeving werkt en wat batterij wilt besparen, dan schakel je met de F5 of F6-toets de toetsenbor­dverlichti­ng uit. Je kunt ook instellen dat je MacBook deze verlichtin­g automatisc­h uitschakel­t wanneer er genoeg licht is. Ga naar ‘Systeemvoo­rkeuren>Toetsenbor­d’ en zorg dat bij ‘ Toetsenbor­d’ ‘Pas helderheid toetsenbor­d aan bij weinig licht’ is ingeschake­ld.

3 Zet bluetooth en wi�i uit

Geen bluetooth of wifi nodig? Schakel ze uit. Het zijn geen bijzonder veeleisend­e functies, maar door ze uit te zetten gaat je MacBook weer een paar kostbare minuten langer mee. Het uitschakel­en doe je in de menubalk bovenaan, via de icoontjes van wifi en bluetooth.

4 Check welke apps stroom verslinden

Klik op het batterijic­oon in de menubalk en je ziet welke programma’s of functies je accu verslinden. Wil je meer info? Klik op een van de programma’s en je komt in de Activiteit­enweergave terecht, bij het tabblad energie. Hier zie je welke apps nog meer veel stroom verbruiken.

5 Sluit inactieve apps (automatisc­h) af

Bij de iPhone heeft het afsluiten van apps een negatieve invloed op de batterij, maar bij de Mac is dat een ander verhaal. De programma’s worden hier niet ‘bevroren’ en verbruiken dus wél meer energie als ze op de achtergron­d open staan. Sluit apps die je voorlopig niet gebruikt dus zoveel mogelijk af, door te Ctrl-klikken op een programma in het Dock en te kiezen voor ‘Stop’. Met het handige gratis programma Quitter for Mac ( www.marco.org/apps) zorg je dat dit automatisc­h gebeurt en worden apps na een periode van inactivite­it afgesloten.

6 Schakel Power Nap in

Met de functie Power Nap zoekt je MacBook in de sluimersta­nd naar nieuwe mails, agendagege­vens en iCloud-updates. Om energie te besparen, open je Systeemvoo­rkeuren en kies je voor ‘Energiesta­nd>Batterij’. Haal het vinkje voor ‘Schakel Power Nap in bij gebruik van batterij’ weg.

7 Download �ilms (en stream niet)

Als je weet dat je in de trein de tijd gaat doden met Netflix-series, dan is het beter om deze eerst te downloaden in plaats van dat je de wifi-verbinding het zware werk laat doen. Ook het alvast downloaden van je afspeellij­sten op Apple Music of Spotify is een goed idee.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands