iCreate (Netherlands)

Breng licht in de duisternis met de nachtmodus

-

Als er iets is waar camera’s doorgaans moeite mee hebben, dan is dat een gebrek aan licht. Bij een spiegelre lexcamera kun je dit onder meer tegengaan door met de sluitertij­d te spelen. Je stelt de lens voor langere tijd bloot aan de omgeving en doordat er meer licht opgevangen wordt, wordt de foto vanzelf lichter. Dit trucje past de iPhone 11 (Pro) ook toe bij de nachtmodus.

Activatie

1

De nachtmodus wordt automatisc­h geactiveer­d zodra de iPhone opmerkt dat het licht echt ontoereike­nd is. Wordt het wel al schemerig, maar is de nachtmodus nog niet noodzakeli­jk, dan wordt dit icoon wit weergegeve­n. Door erop te tikken, schakel je desgewenst handmatig de nachtmodus in.

Alleen groothoekl­ens

2

Op zowel de iPhone 11 als de 11 Pro werkt de nachtmodus alleen met de standaard (groothoek)lens. Zodra je uitzoomt naar de ultragroot­hoek, wordt de nachtmodus uitgeschak­eld. Inzoomen kan wel, zij het digitaal. In plaats van echt dichter op het onderwerp te komen, worden de pixels vergroot. De telezoom-lens van de 11 Pro wordt niet gebruikt. Zoom dus niet te ver in, anders wordt de foto erg pixelig.

Sluitertij­d aanpassen

3

De sluitertij­d wordt automatisc­h bepaald. Als je wilt, kun je deze handmatig aanpassen. Tik op het halvemaan-icoon van de nachtmodus en er verschijnt een balkje bij de sluiterkno­p. Veeg hierover om de sluitertij­d te verlengen of verkorten. Als er bijvoorbee­ld veel beweging is, kun je de sluitertij­d verkorten naar 1 seconde om al te wazige foto’s te voorkomen. Wil je juist een ietwat surrealist­isch belichte donkere foto? Dan zet je de sluitertij­d zo hoog mogelijk. De maximale sluitertij­d is a hankelijk van hoe donker het is en hoe stil je je iPhone kunt houden. Bij gebruik van een statief kan die oplopen tot maar liefst dertig seconden.

Nachtmodus uitschakel­en?

4

Er was van tevoren wat onduidelij­kheid over, maar de nachtmodus is ook uit te schakelen. Dit doe je door de sluitertij­d naar ‘uit’ te vegen. Of door Live Photos aan te zetten. Met de nachtmodus kun je namelijk geen Live Photos maken; die optie wordt dan automatisc­h uitgeschak­eld. Tenzij het uit artistieke overweging­en is, luidt ons advies echter om de nachtmodus gewoon zijn ding te laten doen. Je iPhone weet heel goed hoe hij de mooiste plaatjes moet vastleggen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands