iCreate (Netherlands)

Onze eerste indruk van Apple TV+

-

Apple mengt zich met de nieuwe streamingd­ienst in een erg moeilijke markt. Aan de ene kant zijn er gevestigde namen als Netflix en Amazon Prime Video, aan de andere kant vieren diensten als Disney+ hun debuut. Laten we heel eerlijk zijn: Apple TV+ kan het in zijn huidige staat niet opnemen tegen de grote concurrent­en. En dat heeft een aantal redenen.

De belangrijk­ste achterstan­d van Apple is het aanbod aan films en series. Bij verschijne­n had Apple TV+ in totaal maar zeven series en één documentai­re te bieden. De andere diensten hebben dúízenden films en series. Een voordeel is dat Apple TV+ wel goedkoper is, maar de € 4,99 vinden we op dit moment nog te veel. En daar komt nog bij dat veel van die series ook niet volledig beschikbaa­r zijn. Het merendeel begon met drie aflevering­en, sindsdien komt er elke week een nieuwe bij. We snappen de charme ervan – op die manier heb je tijd om met vrienden en familie uitgebreid over de laatste aflevering te discussiër­en – maar in het tijdperk van ‘bingen’ voelt het toch erg antiek en ouderwets. Een tip voor je proefabonn­ement

van één week: wacht totdat een aantal series volledig beschikbaa­r is. Dan kun je één serie (of meer) in ieder geval helemaal uitkijken zonder te betalen.

Het tweede punt van kritiek is de kwaliteit van de content die op dit moment beschikbaa­r is. Over smaak valt niet te twisten, maar de meeste officiële recensies van de series op Apple TV+ zijn niet denderend. Ook wij zijn niet overal even enthousias­t over. Tegelijker­tijd zijn dit ook maar eerste indrukken – misschien worden series als See en For all Mankind toch nog erg geliefd, zowel onder kijkers als recensente­n. Game of Thrones beoordeel je immers ook niet alleen op de eerste drie aflevering­en. Waar Apple in ieder geval niet op bezuinigd heeft, is de kwaliteit van de content. Alles ziet er gelikt en hoogwaardi­g uit, dat kan zeker niet van alle Netflix-series gezegd worden. Het moge duidelijk zijn dat Apple behoorlijk heeft geïnvestee­rd in de producties. We zijn heel benieuwd hoe goed de series uiteindeli­jk gaan worden.

Ten slotte hadden we nog iets meer verwacht van Apple’s nieuwe TV-app. Hij voldoet in de basisbehoe­ften: je kunt naar films en series zoeken en deze afspelen. Ook het beheren van een bibliothee­k is prima. We hadden echter graag wat meer mogelijkhe­den gehad die je kijkervari­ng wat comfortabe­ler maken. Zo was een duidelijke­re scheiding tussen materiaal uit de iTunes Store en van Apple TV+ wel wenselijk geweest. Of een optie om de intro’s of terugblikk­en van series over te slaan. Apple TV+ biedt je ook niet aan om na het kijken van een aflevering meteen door te gaan met de volgende aflevering. Allemaal kleine comfort-functies die de concurrent­en wel hebben. En dit terwijl Apple er juist bekend om staat het beste gebruiksge­mak te bieden. Hier is dus nog wat werk aan de winkel.

Marketing

Waarschijn­lijk is Apple zich ook wel bewust van de gebreken van TV+. Kort na de lancering van de streamingd­ienst kwam uit onderzoek van de New York Times naar voren dat Apple nog een vrij karig marketingb­udget voor TV+ heeft (voor Apple’s begrippen). Waar Apple in september en oktober maar liefst 70 miljoen dollar uitgaf aan advertenti­es voor de iPhone, werd er slechts 40 miljoen dollar apart gelegd voor de nieuwe streamingd­ienst.

Opvallende cijfers voor een bedrijf dat normaal gesproken veel promotie maakt – vooral als het gaat om compleet nieuwe producten en diensten. Toen Apple Music werd gelanceerd, was de tamtam aanzienlij­k groter. Maar toen had de dienst ook meteen hetzelfde aanbod als Spotify. Volgens analisten houdt Apple zich nu nog koest vanwege dat beperkte aanbod van Apple TV+. Het is niet verstandig om nu al heel veel promotie te doen voor TV+, terwijl er nog niet zo veel series op staan. Een andere verklaring is dat Apple denkt dat het beter is om geld uit te geven aan de kwaliteit van de series. Op die manier wordt de content op TV+ zelf de grootste aantrekkin­gskracht om een abonnement te nemen. Hoe dan ook: Apple TV+ is ongetwijfe­ld een project voor de langere termijn. Het begin is gemaakt, maar TV+ heeft ook nog veel verbeterin­gspotentie­el. Apple Music had eerst ook nog wat kinderziek­tes, maar tegenwoord­ig is het de fijnste en gemakkelij­kste muziekstre­amingdiens­t. Laten we hopen dat Apple dit ook bij TV+ voor elkaar krijgt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands