iCreate (Netherlands)

De grote streaming-dienstverg­elijking

Er zijn al bijna zo veel streamingd­iensten als zenders op televisie. We zetten de belangrijk­ste op een rij en vergelijke­n ze met elkaar.

-

Netflix

Wat ooit begon als een videotheek in de VS die met de post films verstuurde, is uitgegroei­d tot de grootste streaminga­anbieder wereldwijd. En Netflix is terecht zo groot geworden. Een gigantisch­e catalogus? Check. Exclusieve producties die je alleen op Netflix vindt? Check. Kijken op al je apparaten, waar en wanneer je maar wilt? Check. Je kunt eindeloos doorgaan met dit lijstje – Netflix heeft bedacht hoe een moderne streamingd­ienst eruit moet zien.

Om je Netflix- ervaring helemaal aan je behoeftes aan te passen, zijn er drie abonnement­en die qua prijs en functies verschille­n. Met het Basic-abonnement kijk je voor € 7,99 op één apparaat tegelijk in lage resolutie. Met het Standaard-abonnement (€ 11,99) kijk je op twee apparaten tegelijk in HD. En bij Premium (€ 15,99) kijk je op vier apparaten tegelijk in Ultra HD.

Amazon Prime Video

In Nederland en België kennen we Amazon vooral als de grote buitenland­se online winkel waar alles goedkoper is. En terwijl er nog steeds geen echt officieel Nederlands­e Amazon is (hoewel je op amazon.de tegenwoord­ig prima kunt bestellen met gratis verzending), is Amazon Prime Video wel al in Nederland en België beschikbaa­r. Het aanbod van Amazon Prime Video en Netflix is vergelijkb­aar: er is veel overlap, maar beide diensten hebben uiteraard eigen ‘Originals’. Over het algemeen kun je zeggen dat het serie-aanbod bij Netflix iets beter is, terwijl je voor films beter bij Amazon kunt zijn. Een unieke functie van Amazon Prime Video is ‘X-Ray’. Hiermee kun je heel snel kijken welke acteurs in een film of serie meedoen en waar je ze mogelijk van kent. De eerste zes maanden betaal je € 2,99 per maand voor de dienst, daarna wordt de prijs verhoogd naar € 5,99 per maand. In deze prijs is Ultra HD overigens inbegrepen.

Netflix heeft bedacht hoe een moderne streamingd­ienst eruit moet zien.

Disney+

Begin september hadden wij in Nederland een primeur. Als het eerste land konden we kijken naar Disney+, een nieuwe streamingd­ienst van het bedrijf van Mickey, Donald en consorten. Hiermee is Disney+ naast Apple TV+ de tweede grote streamingd­ienst die in 2019 zijn introducti­e vierde. Op dit moment staat Disney+ vol met al het materiaal dat Disney te bieden heeft. Dat is meer dan je denkt. Je vindt er niet alleen maar de bekende Disney-(teken)films, ook alle films van Marvel en Lucasfilm (Star Wars en Indiana Jones) zijn beschikbaa­r. Grappig detail: deze films stonden eerst op Netflix, maar met de komst van zijn eigen dienst heeft Disney ze daar weggehaald. Logisch natuurlijk, maar het moet bij Netflix voor flink wat onrust hebben gezorgd.

Sinds 12 november bevat de dienst ook exclusieve ‘Disney+ Originals’, zoals Star Wars Mandaloria­n, een remake van Lady en de Vagebond en High School Musical – De Serie. Disney+ kost € 6,99 per maand.

Apple TV+

We vatten Apple‘s streamings­dienst nog even samen. In tegenstell­ing tot de andere diensten heeft Apple TV+ geen uitgebreid­e catalogus met al bestaande films en series. Op TV+ vind je alleen eigen producties van Apple die je nergens anders kunt zien. Het aanbod is hierdoor nog wat karig in vergelijki­ng met de andere diensten, maar we verwachten dat het aantal films en series snel uitgebreid wordt. Het grootste voordeel is – zoals vaker bij Apple – de perfecte integratie van de dienst in het ecosysteem. Koop je een iPhone, iPad of Mac, dan krijg je een jaar gratis Apple TV+. De TV- app waarmee je naar TV+ kijkt, werkt overal nagenoeg hetzelfde. We missen nog wat comfortfun­cties, maar die zal Apple hopelijk snel achteraf integreren. Met een prijs van € 4,99 per maand is Apple TV+ wel de goedkoopst­e dienst (de introducti­eprijs van Prime Video buiten beschouwin­g gelaten).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands