iCreate (Netherlands)

Klassiek gamen

-

Wat sinds macOS Catalina voor de Mac geldt, is op de iPhone en iPad al langer aan de orde: 32-bit apps worden niet meer ondersteun­d. Maar terwijl je op de Mac relatief eenvoudig een oude versie van macOS installeer­t om oude apps te blijven gebruiken, is dat voor iOS een heel ander verhaal. iOS-installati­es moeten namelijk door Apple worden goedgekeur­d en dat doet het bedrijf alleen voor de meest recente versie. Dat betekent: er is geen echt realistisc­he mogelijkhe­id om oude apps nog te gebruiken – tenzij je een oud toestel hebt waarop die app nog geïnstalle­erd is. Bijzonder jammer van al die klassieke games die in de loop der jaren in de App Store zijn verschenen maar nooit meer geüpdatet gaan worden.

Hiervoor is de app GameClub in het leven geroepen. Die lijkt een beetje op een retro-variant van Apple Arcade. Voor vijf euro per maand mag je onbeperkt alle klassieker­s spelen die via de app beschikbaa­r zijn. Games als Mage Gauntlet, Pix ‘n Love Rush, Hook Champ, Minigore en Super Crate Box stonden jaren terug bovenaan de hitlijsten, maar waren sinds de overstap naar 64-bit compleet verdwenen. Dit soort verloren gewaande games is verzameld in GameClub. Vanuit deze app ga je naar de losse games in de App Store (zelfs met de beoordelin­gen van toen). Heb je zo’n klassieker in het verleden al aangeschaf­t? Dan mag je hem nu gratis spelen, daar is niet eens een abonnement voor nodig. En anders ontgrendel je dus voor vijf euro per maand een schat aan retro- games.

Wat ons betreft is GameClub een heel mooi initiatief en een goed bedachte tegenhange­r van Apple Arcade. Dat het aantal klassieker­s in de App Store beperkt is, weten de mensen achter GameClub ook heel goed, daarom hebben ze plannen om ook nieuwe games toe te voegen. Enige voorwaarde: deze moeten net zo retro aanvoelen als de klassieker­s. (Sven Lamers)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands