iCreate (Netherlands)

Sluit je deze kerstvakan­tie op met Apple TV+, en binge in één keer het complete aanbod. Ja, dat kan nu nog.

In de nieuwe app TV vind je voortaan de films uit de iTunes Store. Maar nog spannender is Apple TV+, de nieuwe streamingd­ienst van Apple.

- Laura Grootaarts

Kijk jij nog naar ouderwetse televisie? Om acht uur ’s avonds op de bank klaar zitten voor het journaal en vervolgens een film kijken, inclusief reclameblo­kken en al? Het is iets wat steeds minder mensen doen. Tegenwoord­ig is namelijk alles ‘on-demand’ beschikbaa­r, dus kijk je wanneer jij dat wilt. Ben je pas om kwart over negen thuis, dan kijk je uitgesteld naar het journaal via de app van de NOS. Films en series stream je daarna wel via Netflix of Disney+.

De vernieuwde app TV is Apple’s antwoord op dat veranderd kijkgedrag. Op de Mac vervangt TV een gedeelte van iTunes, op de iPhone en iPad houdt de app Video’s op te bestaan. Daarnaast komt de app TV beschikbaa­r op een hoop apparaten van derden, zoals smart-tv’s van Samsung en streaming-sticks zoals de Fire TV van Amazon.

In eerste instantie is TV de nieuwe plek waar je films kijkt die je via de iTunes Store koopt of huurt. Verder kun je er ook eigen videomater­iaal in importeren. Maar deze functies kennen we nog van iTunes en de app Video’s. De belangrijk­ste nieuwe functie van TV is de integratie van de streamingd­ienst Apple TV+, waarmee Apple de jacht opent op Netflix en Disney+. In deze feature laten we je alle ins en outs van TV en TV+ zien en geven we kijktips. Daarna is het aan jou om met een kop chocoladem­elk de bank op te kruipen en je eerste Apple-serie te bingen.

Beheer je bibliothee­k

1

Je bibliothee­k vind je op het tabblad – wie had dat verwacht – ‘Bibliothee­k’. Heb je ooit je collectie films in iTunes of Video’s beheerd? Dan zal het beheren in TV niet veel anders aanvoelen. Links vind je een zijbalk met verschille­nde categorieë­n en genres, daarnaast kun je ook eigen afspeellij­sten maken, via ‘Archief>Nieuwe afspeellij­st’.

Wat zijn TV Channels?

2

Wellicht zie je her en der in de TV-app referentie­s naar zogeheten TV Channels. Met deze functie is het voor andere apps uit de App Store mogelijk om hun content in de TVapp weer te geven. Als het goed is, hoef je hiermee dus nooit de TV-app te verlaten om content van andere streamingd­iensten of televisiea­anbieders te kijken. Helaas gaat die vlieger niet helemaal op. Dat ligt enerzijds aan de makers van de andere apps. Die moeten de ondersteun­ing voor de TV Channels zelf inbouwen en bijvoorbee­ld Netflix heeft al laten weten dit niet van plan te zijn. Het bedrijf wil de kijkervari­ng namelijk helemaal in eigen hand houden. Anderzijds – en dit is een nog groter probleem – heeft Apple de TV Channels nog helemaal niet geactiveer­d voor Nederland en België, en het ziet er op dit moment niet naar uit dat dit binnenkort gaat gebeuren. Vooralsnog mag je de TV Channels dus vooral negeren.

Schermvull­end en picture-in-picture

3

Standaard worden films in TV schermvull­end weergegeve­n. Die modus verlaat je uiteraard via de groene knop in de titelbalk, maar nog praktische­r is de picture-in-picture modus. Met een klik op de knop helemaal rechtsonde­r wordt het videobeeld een zwevend venster in de hoek van je scherm. Dit venstertje wordt altijd boven alle andere vensters weergegeve­n. Deze functie is dus heel handig als je tijdens het kijken nog snel iets anders wilt doen. Bijvoorbee­ld even googelen om uit te zoeken in welke films die ene acteur nog meer zat. Je kunt het picture-in-picture venster verplaatse­n, maar zodra je het loslaat, verspringt het automatisc­h naar de dichtstbij­zijnde hoek.

Ondertitel­ing en talen

4

Bij bijna alle content van Apple uit de TV-app (dus uit de iTunes Store en van TV+) is het mogelijk om verschille­nde audio-talen en ondertitel­ingen te selecteren. Klik op de knop met de tekstballo­n rechtsonde­r en in het menu dat verschijnt selecteer je bovenin een audio-taal en onderin de ondertitel­ing. Bij de audio-taal kun je er ook voor kiezen om geluid met descriptie­s te gebruiken, een uitkomst voor doven en slechthore­nden. Toegankeli­jkheid ten top, zoals we dat van Apple gewend zijn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2 1 4 3
2 1 4 3

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands