iCreate (Netherlands)

De verhitte discussie over de prijs van de AirPods Pro gaat aan me voorbij, want de noise- cancelling werkt uitstekend.

De AirPods hebben hun langverwac­hte broer gekregen. De AirPods Pro voegen nieuwe functional­iteit toe aan de succesform­ule. De hamvraag is: voor wie zijn deze pro-pods bedoeld?

- Terry Stooker

Toen Apple in 2016 de AirPods lanceerde, waren de eerste reviews kritisch – zoals wel vaker bij een nieuw Apple-product. Het uiterlijk werd beschimpt, de geluidskwa­liteit was oké, maar voor dezelfde prijs waren er genoeg beter klinkende (over- en on-ear) koptelefoo­ns verkrijgba­ar. Niemand kon toen bevroeden wat een succesnumm­er de AirPods zouden worden. Het opvallende uiterlijk bleek een hit en werd een hipheidsst­atement; celebrity’s en topsporter­s willen gezien worden met AirPods. De niet-fantastisc­he geluidskwa­liteit bleek voor grote groepen mensen toch ruim voldoende. Bovendien was de werking superieur ten opzichte van andere bluetooth-apparaten; de manier van koppelen met Apple-apparaten, het opladen in het doosje en hoe de muziek stopt zodra je een dopje uit je oren haalt.

Nu heeft Apple een van de laatste bezwaren aangepakt: de AirPods Pro tillen de geluidskwa­liteit naar een hoger niveau. Hoe goed zijn de AirPods Pro? En voor wie zijn ze bedoeld?

Bekend gezicht

Gezien het succes en het statussymb­oolkarakte­r van de AirPods, is het logisch dat Apple de Pro’s qua uiterlijk niet veel veranderd heeft. Voor de nieuwe functional­iteit gaan er rubberen dopjes in je oor, in plaats van het unibody ontwerp van de originele AirPods. Het eerste ontwerp bleef bij de meeste mensen al prima zitten, de Pro’s zitten nog steviger. Dit verschil zie je echter niet als iemand de AirPods draagt. Je spot het verschil doordat het stammetje iets korter is geworden en aan wat details, maar op een afstandje zijn het ‘gewoon’ die iconische AirPods. Het zal ook de reden zijn waarom Apple niet voor

verschille­nde kleurtjes heeft gekozen. De witte dopjes maakten ooit de iPod beroemd, nu doen ze hetzelfde met de AirPods.

Bij het ontwerp heeft Apple ook rekening gehouden met water. De AirPods Pro zijn zweet- en waterbeste­ndig voor sporten en trainingen buiten water. Zwemmen of surfen, of ermee in bad gaan, is nog steeds niet de bedoeling, maar hardlopen door de regen moet geen probleem meer zijn.

Ook de oplaadcase is veranderd. Hij is in de hoogte geslonken en in de breedte uitgedijd – alsof hij is gekanteld. In totale omvang is de case iets gegroeid. En dat terwijl de AirPods zelf iets kleiner zijn geworden. De functional­iteit is hetzelfde gebleven, het koppelen en opladen gaat nog precies hetzelfde. Opladen moet iets vaker; noise-cancelling vreet wat extra stroom, waardoor de Pro’s het niet 5 maar 4,5 uur volhouden. Dankzij de case is de totale gebruiksdu­ur nog altijd 24 uur – bovendien levert vijf minuutjes laden alweer een uur luisterple­zier. De Pro-case ondersteun­t altijd draadloos opladen – bij de AirPods moet je daar vijftig euro extra voor aftikken.

Hoe zitten ze?

De AirPods Pro worden geleverd met drie maten rubberen ‘oorkussent­jes’. Dat gebeurt wel vaker met in-ear dopjes, en de meeste consumente­n hebben vervolgens geen idee welke ze moeten kiezen. Daarom heeft Apple een handige pasvormtes­t gemaakt, die je in de app Instelling­en vindt. Je doet de dopjes in je oren, de test speelt een paar seconden muziek af en geeft dan aan of de dopjes goed afdichten of niet. Doen ze dat niet, dan probeer je een andere maat. Overigens geeft de test bij mij aan dat alle maten goed zijn, ik kies dus maar de meest comfortabe­le.

Het wisselen van de kussentjes is even prutsen, maar het zal iedereen uiteindeli­jk lukken om ze goed te bevestigen. Voor wie bang is ze kwijt te raken, of vies worden van oorsmeer, is er goed nieuws: vervangend­e rubbertjes kosten maar een paar euro.

De Pods zitten prettig en gaan ook na langere tijd nog niet irriteren. De zwarte strepen aan de buitenkant zijn luchtgaten, die zorgen dat de luchtdruk binnen en buiten het oor gelijk blijft, om ook zo het draagcomfo­rt hoog te houden. Dit voorkomt tevens dat geluiden die je zelf maakt – slikken of kauwen bijvoorbee­ld – niet zo gek klinken als bij andere in-ears.

In en uit je eigen wereld

Bij uitstek de belangrijk­ste nieuwe functie van de AirPods Pro is noise-cancelling, ofwel ruisonderd­rukking. Een microfoon aan de buitenkant vangt het omgevingsg­eluid op. De koptelefoo­n produceert anti-geluid, waardoor dit buitengelu­id verdwijnt. De AirPods Pro gaan nog een stapje verder dan menig andere koptelefoo­n door ook het externe geluid ín je gehoorgang te meten en met anti-geluid te neutralise­ren. Dit alles gebeurt tweehonder­d keer per seconde; er wordt dus continu gemeten en bijgestuur­d.

Hoe bevalt dat in de praktijk? Doordat de kussentjes je gehoorgang helemaal vullen, sluiten de Pro’s sowieso beter af dan de gewone AirPods. Daar verdwijnt het eerste omgevingsg­eluid al. Schakel je de ruisonderd­rukking vervolgens in, dan gaat er een wereld voor je open. Of dicht – het is maar hoe je het bekijkt. Wil je in een drukke omgeving als een café of trein wat rust om je heen creëren? Dan maken de AirPod Pro’s zónder muziek al een groot verschil. Het laatste beetje geluid dát er nog doorheen komt, verdwijnt zodra je een plaatje opzet. Welkom in je eigen wereld.

Wil je toch weer even terug naar de werkelijkh­eid, dan schakel je de transparan­tiemodus in. De noise-cancelling wordt uitgeschak­eld en omgevingsg­eluid wordt doorgeslui­sd. Normaal klinkt dit bij in-ears wat doffer, omdat je nog afdichtend­e rubbertjes in je oren hebt, maar de transparan­tiemodus neutralise­ert dit effect. Met muziek aan hoor je meer van je omgeving – handig en veilig in het verkeer of op plekken waar iets wordt omgeroepen – maar om mensen goed te verstaan moet je de muziek toch even pauzeren. Vervolgens klinkt en voelt de buitenwere­ld zo natuurlijk dat je bijna vergeet dat je die dopjes in je oren hebt. Sterker nog, de buitenwere­ld klinkt nog iets scherper en helderder dan zonder de dopjes in. Of zijn mijn oren al zo slecht? Pas als je zelf praat, hoor je dat het anders klinkt. Technisch gezien is er dus eigenlijk geen reden meer om de oordopjes uit te doen als je met iemand praat – sociaal blijft het echter toch nog wel wenselijk.

Nieuw knopje is geen knopje

Je wisselt tussen de modi via het Bedienings­paneel op je iPhone of iPad, of via een druk op het nieuwe knopje op iedere pod; de druksensor genaamd. Bij de normale AirPods kun je met een tik op de zijkant één actie uitvoeren. Standaard wordt dan Siri geactiveer­d, maar je kunt ook de muziek starten/pauzeren, of naar het vorige of volgende nummer gaan.

De druksensor van de Pro’s vervangt die touch-knop en biedt meer mogelijkhe­den. Voor Siri heb je hem niet nodig, die roep je op met ‘Hé Siri’ (maar wie doet dat?). De druksensor blijft dus vrij voor andere functies. Houd je hem een paar tellen ingedrukt, dan wissel je tussen noise-cancelling en transparan­tiemodus. Druk je kort dan start/pauzeer je de muziek, druk twee of drie keer voor het volgende of vorige nummer. Er is eigenlijk maar één bedienings­optie die je nog mist: het volume aanpassen. Dat moet dan weer via Siri of je apparaat.

Deze sensor vergt wel enige gewenning. In eerste instantie is het best even zoeken waar je moet drukken, daarna duurt het nog even voor je helemaal door hebt hóé je precies moet drukken. Na wat trial & error, krijg je het uiteindeli­jk wel in de vingers.

Apple praat overigens bewust over een ‘sensor’ en niet over een ‘knop’. Je drukt namelijk feitelijk niets in, net als bij de

thuis-’knop’ van de iPhone 7 en 8, of Haptic Touch op de nieuwste iPhones. Dankzij een bevestigen­d klikgeluid geven de AirPods echter wel het gevoel dat je iets indrukt.

Geluidskwa­liteit

Noise-cancelling heeft doorgaans twee grote voordelen. Doordat het omgevingsg­eluid verdwijnt, kun je de muziek gerust wat zachter zetten om er toch in op te gaan. Dat vinden je oren op lange termijn wel prettig. Daarnaast hoor je automatisc­h meer details in de muziek.

Apple heeft zelf ook stappen gezet om het geluid te verbeteren ten opzichte van de originele AirPods. Dankzij ‘Adaptieve EQ’ past het geluid zich aan op de vorm van je oren. De microfoon aan de binnenkant meet wat jij hoort en past de middelhoge en lage frequentie hierop aan.

Het klinkt allemaal mooi, maar het effect hiervan is veel minder groot dan dat van noise-cancelling. Vergelijk je de AirPods en AirPods Pro puur en alleen op basis van de muziek, dan moet je akelig scherpe oren hebben om het verschil op te merken. Vergelijk je ze met draadloze on-ears zoals de Teufel Airy (€ 149, zonder noise-cancelling) of Libratone Q Adapt (€ 139, met noise-cancelling), dan moet je concludere­n dat de in-ears de strijd echt nog niet kunnen winnen.

Voor wie zijn ze?

Deze laatste conclusie leidt tot onze slotvraag: voor wie zijn de AirPods Pro bedoeld? Zoals gezegd, laat het succes van de originele AirPods zien dat veel gebruikers de mindere geluidskwa­liteit graag wegstrepen tegen het gebruiksge­mak. Bovendien zijn de AirPods met 179 euro best scherp geprijsd. Concurrere­nde fabrikante­n zijn er de laatste jaren niet of nauwelijks in geslaagd om net zulke compacte, goed werkende en aardig klinkende draadloze in-ears op de markt te brengen voor hetzelfde bedrag – zie ook onze vergelijke­nde test op de volgende pagina. De upgrade naar AirPods met draadloze oplaadcase is 50 euro – dat is behoorlijk fors voor een detail aan extra functional­iteit. Hecht je hier echter waarde aan, dan is de stap naar de AirPods Pro (279 euro) ook niet groot meer. Voor 50 euro meer krijg je onder andere waterbeste­ndigheid, een handige druksensor en vooral noise- cancelling.

Vind je draadloos opladen echter niet zo nodig, dan wordt de keuze moeilijker. Je betaalt 100 euro extra voor beter geluid, maar echt ‘pro’ kun je dat geluid nog altijd niet noemen. Wie op zoek is naar zo goed mogelijk geluid, vindt in de on- en over-ear markt beter klinkende én goedkopere opties. We zouden haast adviseren om de standaard AirPods voor de alledaagse zaken te kopen en een onear voor de optimaal-genieten-momenten.

Wil je echter zo goed mogelijke draadloze in-ears, dan zullen de AirPods Pro je absoluut niet teleurstel­len, met alle gemakken en hipheidske­nmerken van de originele AirPods, en extra's als waterbeste­ndigheid, de druksensor en vooral noise-cancelling.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands