iCreate (Netherlands)

Recordomze­t dankzij comeback iPhone

-

Na een moeizaam jaar waarin Apple de omzet uit de iPhone-verkoop enorm zag dalen, heeft het bedrijf weer de weg omhoog gevonden. In de laatste maanden van 2019 (het eerste fiscale kwartaal van 2020) boekte Apple een recordomze­t van 91,8 miljard dollar. Het is daarmee het beste kwartaal ooit voor Apple, mede dankzij een heroplevin­g van de iPhone.

iPhone 11 scoort goed

De goede cijfers zijn vooral te danken aan de sterke vraag naar de iPhone in de altijd lucratieve kerstperio­de. De omzet uit iPhones groeide in het kwartaal naar 56 miljard dollar, 8 procent meer dan diezelfde periode een jaar eerder. Een iPhone- record is het niet (eind 2017 verkocht Apple voor 61 miljard dollar aan iPhones), maar het is voor het eerst sinds ruim een jaar dat de iPhone- omzet weer in de lift zit. Vorig jaar daalde de iPhone-verkoop nog met 15 procent. Volgens Apple-baas Tim Cook zijn de recordcijf­ers vooral te danken aan de iPhone 11. In het eerste fiscale kwartaal van 2020 zou de iPhone 11 iedere week opnieuw de best verkochte iPhone zijn. Daarna waren de duurdere iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max het meest populair.

Wearables en diensten

Verder had de nieuwe categorie ‘ Wearables, Home and Accessorie­s’ (hieronder vallen onder meer de AirPods, Apple Watch en Apple TV) een belangrijk aandeel in het succesvoll­e kwartaal. De inkomsten stegen met liefst 37 procent en gingen van 7,3 naar 10 miljard dollar. Ook de steeds belangrijk­er wordende dienstenta­k van Apple – die onder meer Apple TV+, Apple Music en iCloud omvat – is succesvol. Met een omzet van 12,7 miljard dollar verdiende Apple er 17 procent meer aan dan een jaar eerder. Dat is niet verrassend, want met zijn streamingd­ienst voor films en series heeft Apple er sinds november een belangrijk­e inkomstenb­ron bij. Volgens Apple-topman Luca Maestri zijn de diensten nu goed voor 450 miljoen betaalde abonnement­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands