iCreate (Netherlands)

Komt de 5G-iPhone wel naar Nederland?

-

De nieuwe iPhone 12 Pro wordt een grote update – letterlijk en figuurlijk. De verbeterin­g waar men het meest naar uitkijkt is misschien wel de ondersteun­ing van 5G. Maar volgens de gerenommee­rde Apple-analist MingChi Kuo is de ondersteun­ing voor het supersnell­e mobiele internet weggelegd voor een beperkt aantal landen. Het gaat om de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zuid- Korea en het Verenigd Koninkrijk. Bij landen zonder een goed dekkend 5G-netwerk komt de iPhone 12 er wel, maar daar zou Apple volgens Kuo de functie ‘uitschakel­en’ om de productiek­osten te vermindere­n.

Het is niet duidelijk of de 5G-modem bij de Nederlands­e en Belgische versie ontbreekt, of dat 5G op een later moment nog beschikbaa­r kan worden gesteld door een software-update uit te brengen. Omdat Kuo het heeft over ‘uitschakel­en’ lijkt het een software- dingetje te zijn. Later wijst hij echter op het besparen van de kosten – en dan zou je denken dat de dure 5G-modem er niet in zit. Het is opvallend dat Nederland mogelijk wordt uitgeslote­n, want dit jaar wordt het snelle netwerk in Nederland uitgerold. T- Mobile liet eerder weten dat het op koers ligt om in 2020 een landelijk 5G-netwerk te hebben. En ook in België zijn er signalen dat 5G er dit jaar nog komt. Daarmee zou de eerste 5G iPhone precies op tijd komen.

Maar is het erg?

Toch vinden we het niet per se slecht nieuws als de iPhone 12 het hier zonder 5G-modem doet. De ondersteun­ing van het snelste mobiele netwerk klinkt leuk, maar de prijzige modem maakt de iPhone ook duurder. En dat terwijl 4G al supersnel is; de gemiddelde gebruiker heeft het 5G-netwerk nu echt nog niet nodig. Mocht de 5G-modem ontbreken, dan is de kans groter dat de iPhone- prijzen niet omhoogschi­eten.

Meer geruchten

Maar het ontbreken van 5G is niet per se slecht nieuws.

Verder doken er meer geruchten op over de iPhone 12. Analisten voorspelde­n bijvoorbee­ld dat het werkgeheug­en van de Pro-versie een flinke boost krijgt: van 4 naar 6 GB RAM. Met meer RAM kan de iPhone bepaalde processen versnellen, waardoor het bewerken van foto’s bijvoorbee­ld vloeiender gaat. Daarnaast zou de achterste camera een upgrade krijgen. Die krijgt er een time- of-flight sensor bij, waardoor de iPhone diepte beter kan waarnemen. Een betere 3D- detectie zorgt bijvoorbee­ld voor nauwkeurig­ere scherptedi­epte- effecten bij portretopn­amen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands