iCreate (Netherlands)

EU wil af van Lightning-kabel

-

De kans is groot dat Apple moet afstappen van de Lightning-poort die de iPhone en iPad heeft. Een grote meerderhei­d in het Europees Parlement stemde voor een universele oplader voor telefoon en tablet. De resolutie voor een universele oplader voor mobiele apparaten werd met 582 stemmen voor en 40 stemmen tegen goedgekeur­d. De Europese Commissie bereidt nu een wetsvoorst­el voor, waarbij fabrikante­n van mobiele telefoons en tablets in de EU verplicht worden om deze te leveren met een universele oplader. Het wetsvoorst­el wordt in juli verwacht.

Elektronis­ch afval

Al een jaar of tien dringen de parlements­leden aan op een gestandaar­diseerde connector, om het elektronis­ch afval te vermindere­n. Kabels zouden jaarlijks goed zijn voor ongeveer 51.000 ton afval. Een universele oplader zou dat moeten vermindere­n; consumente­n hoeven dan immers minder opladers aan te schaffen. Apple kraakt het plan van de EU. Een uniforme oplader zou de innovatie afremmen en sommige iPhone-functies onmogelijk maken. Bovendien zou het juist voor meer elektronis­ch afval zorgen, aangezien iPhonegebr­uikers hun bestaande Lightning-kabels, dongels en andere accessoire­s moeten weggooien.

De aangenomen resolutie geeft nog niet aan wat de norm zou moeten zijn. Het is zeer waarschijn­lijk dat het om usb- c gaat, een aansluitin­g die door veel iPhone- concurrent­en wordt gebruikt. Voor Apple is deze ook geen onbekende. De aansluitin­g wordt al gebruikt in MacBooks en de nieuwste iPad Pro. De Europese Commissie heeft tot uiterlijk juli om het nieuwe wetsvoorst­el in te voeren. Daarna krijgen telefoonfa­brikanten vrijwel zeker nog respijt om over te schakelen op de universele standaard, dus voorlopig zien we de Lightning- connector nog terug in Europa.

iPhone zonder connector?

Mogelijk kiest Apple er daarna voor om een speciale versie van de iPhone te maken, alleen voor de EU. Gemakkelij­ker is echter om een verloopstu­kje bij elke iPhone mee te leveren, al is dit uiteindeli­jk wel weer extra afval. Of Apple besluit bij alle iPhones de overstap van Lightning naar usb- c te maken – de iPad Pro heeft ook al zo’n aansluitin­g. Maar het is ook mogelijk dat de connector volledig verdwijnt. Er gaan geruchten dat het vlaggensch­ip van 2021 helemaal geen connector meer heeft. De enige manier om de iPhone dan nog op te laden, is draadloos.

Apple ziet echter niets in een universele oplader.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands