iCreate (Netherlands)

‘Apple ziet door FBI af van versleutel­de iCloud-backups’

-

Apple had twee jaar geleden plannen om iPhone- gebruikers de mogelijkhe­id te geven om een iCloud-backup (reservekop­ie) volledig te laten versleutel­en. Maar onder druk van de FBI zijn de plannen in de ijskast gezet, vertellen bronnen aan persbureau Reuters. De politiedie­nst had geklaagd dat de end-to- end encryptie de onderzoeke­n kan belemmeren.

Niet gecodeerd

Apple staat erom bekend dat de gegevens die op een iPhone staan, zeer goed worden beschermd. Bij back- ups in iCloud ligt dat iets anders. De gegevens zijn weliswaar gecodeerd, maar niet helemaal met end-to- end- encryptie. Apple heeft de sleutel om het te decoderen en in uitzonderl­ijke gevallen wordt de sleutel gedeeld met bijvoorbee­ld de FBI. Twee jaar geleden zou Apple plannen hebben gehad om de back-ups nog veiliger te maken met volledige end-to- end encryptie. Bij deze beveiligin­gslaag – die Apple wilde inzetten om hackers te dwarsbomen – is je wachtwoord de enige manier om bij je back-up te kunnen. Zelfs Apple heeft de encrypties­leutel niet en kan met geen mogelijkhe­id bij de gegevens.

De plannen werden gedeeld met de FBI. De politiedie­nst maakte bezwaar tegen het plan, met als argument dat back-ups in iCloud de meest effectieve manier zijn om bewijs te krijgen tegen verdachten die een iPhone gebruiken. Een jaar later sprak Apple weer met de FBI op het gebied van telefoonbe­veiliging, maar toen was Apple al van het end-to- end encryptiep­lan afgestapt. Het is niet zeker dat de FBI een belangrijk­e factor was in die beslissing, maar daar heeft het volgens verschille­nde bronnen wel alle schijn van. ‘ Ze besloten de beer niet nogmaals te porren’, verwijst een van hen naar Apple’s rechtszaak tegen de FBI in 2016, waarbij Apple weigerde de iPhone 5c van een terrorist te ontgrendel­en.

Eigen keuze

Toch betwijfele­n we of de FBI echt de reden was om af te zien van het plan. Een voormalig Apple-medewerker beweert in het bericht van Reuters ook dat Apple het voor de gebruiker vooral onpraktisc­h vindt. Vergeet je je wachtwoord, dan kun je ook na een wachtwoord-reset niet meer bij de de gegevens uit je back-up. Dit komt overeen met de uitspraken die de CEO van Apple, Tim Cook, vorig jaar in een interview met het Duitse Der Spiegel deed. ‘ We doen dit omdat sommige gebruikers hun wachtwoord vergeten en vervolgens hulp van ons verwachten om gegevens terug te krijgen’. Hij voegde eraan toe dat de volledig gecodeerde iCloud back-up nog wel gaat komen: ‘ Ik denk dat het kan worden geregeld. We zullen er in de toekomst geen sleutel voor hebben.’ Hoe Apple dit precies in iOS wil bouwen, is onduidelij­k. Wil je nu al een versleutel­de reservekop­ie? Blader snel door naar pagina 60.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands