iCreate (Netherlands)

Back- uppen als een pro met Time Machine

Back-uppen, moet dat in deze tijd van iCloud nog? Zeker! Voorkom dat je belangrijk­e bestanden verliest en ontdek hoe je reservekop­ieën maakt als een echte pro.

- Tekst: Sven Lamers

Back-uppen, moet dat in deze t d van iCloud nog? Zeker!

Bij iCreate zijn we optimistis­che mensen. We kijken altijd uit naar de volgende iPhone, want die wordt vast beter dan de vorige. Bugs bij Apple? Die verhelpt het bedrijf supersnel. En met onze Apple-apparaten gaat natuurlijk nóóít iets mis. Nou, voor de eerste twee stellingen durven we onze hand nog wel in het vuur te steken, maar die laatste … Misschien zijn Apple’s producten wel relatief goed bestand tegen ouderdom en falende hardware, maar ongelukjes gebeuren altijd. Zij het een iPhone die op de stenen vloer belandt of een MacBook die dwars door de kamer vliegt omdat je de oplaadkabe­l over het hoofd hebt gezien (kent iemand nog MagSafe?). Op dat soort momenten is je eerste gedachte: hopelijk doet-ie het nog. En de tweede: wanneer heb ik ook alweer voor het laatst een back-up gemaakt?

Veel mensen vinden dat back- ups iets zijn wat je alleen tien jaar geleden nodig had, want nu is er iCloud. In het geval van de Mac is dat niet terecht, want een reservekop­ie bewaart veel meer gegevens. Daarom blijven we onze Macs back-uppen en in macOS werkt dit erg eenvoudig. De back-ups hebben naast ongelukjes meer voordelen. Heb je per ongeluk een bestand verwijderd, dan haal je het zo terug van je reservekop­ie.

Wij beginnen met de basis en leggen uit hoe je Time Machine op de Mac en iCloud-reservekop­ie in iOS activeert en automatisc­h zijn ding laat doen. Ook laten we zien hoe de pro’s nóg veiligere back-ups maken. Ten slotte geven we tips voor lezers die nog net een stapje extra willen wagen. Wees dus slim en maak back-ups op de iCreate- manier!

Maar ik heb toch iCloud?

Misschien denk je: ik heb toch iCloud, daar wordt alles toch al geback- upt? Het klopt dat in iCloud een hoop cruciale data wordt opgeslagen. Contactper­sonen bijvoorbee­ld, maar ook je notities, agenda’s, herinnerin­gen en uiteraard bestanden die je in iCloud Drive hebt bewaard. Als er iets misgaat heb je dankzij iCloud in ieder geval weer snel toegang tot die gegevens. Maar ook niet meer dan dat. Alle andere bestanden op je harde schijf die je niet in iCloud Drive bewaart, zijn bij een falende harde schijf weg. Met een echte back- up heb je daarentege­n de complete inhoud van je Mac paraat en kun je dus supersnel weer verder werken.

Voor de iPhone en iPad is een iCloudrese­rvekopie daarentege­n wel voldoende. De complete inhoud van je iOS- of iPadOS-apparaat wordt in iCloud opgeslagen en je moet bij het terugzette­n hooguit nog wachtwoord­en opnieuw invoeren of muziek opnieuw downloaden. De enige beperking van je iCloud- reservekop­ie is de opslagruim­te bij de clouddiens­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands