iCreate (Netherlands)

GarageBand

Met deze handige functie trek je de timing van alle instrument­en automatisc­h gelijk.

-

Breng eenheid in je tracks met het groovespoo­r

Muziek is er in alle soorten en maten. Van rechttoe- rechtaan, met een duidelijk statisch ritme dat op de tel gevolgd wordt door alle muzikanten, tot een swingende groove die juist losjes op gevoel gespeeld wordt. In beide gevallen is het opnemen van de track een uitdaging. Want elke muzikant is bekend met de plotseling­e paniek die oplaait zodra het rode opnamelich­tje brandt. Ineens is je timing toch niet helemaal optimaal, speel je te snel of te langzaam, of mis je af en toe net even de groove. Ben je beroepsmuz­ikant, dan neem je eindeloos op totdat de opname haast perfect is. Ben je echter een hobbymuzik­ant of -producer die het gewoon leuk vindt om muziek te maken, dan is daar het groovespoo­r. Wijs het beste spoor aan als groovespoo­r en de door jou geselectee­rde sporen passen zich hierop aan. Zo worden subtiele timingfout­jes automatisc­h weggepoets­t. Daarnaast is het de ideale manier om een stugge GarageBand- drummer wat meer te laten swingen. Hoe je dit precies doet, laten we zien in deze workshop. Groovy!

Groovespoo­r activeren 1

Ctrl- klik op een spoorlabel om via ‘Configuree­r spoorlabel’ het groovespoo­r beschikbaa­r te maken. Een alternatie­ve methode is bovenin via ‘ Spoor>Configuree­r spoorlabel’.

Geef een ster 2

Beweeg de cursor over de linkerkant van het spoorlabel en klik op de ster om een spoor als groovespoo­r aan te wijzen.

Aanvinken 3

Vink aan welke sporen zich qua tempo en groove moeten aanpassen aan het groovespoo­r. Sporen die je niet aanvinkt, behouden hun originele groove. Zo laten wij het zangspoor altijd met rust.

Aanpassing­en 4

Het groovespoo­r zelf wordt niet aangepast, alleen geanalysee­rd om als leidraad te dienen voor de andere sporen. Van sporen die je aanvinkt zie je wel de geluidsgol­ven in de segmenten ( ietsjes) verspringe­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands